Wanneer je wil afvallen, zijn er twee effectieve methoden. De eerste (en onze minst favoriete) methode bestaat uit minder eten. De tweede (en onze favoriete) methode is meer bewegen. Nu kwamen er de afgelopen weken meerdere keren artikelen op social media voorbij waarbij beweert wordt dat wandelen beter is dan hardlopen om af te vallen. Een opvallende bewering, aangezien bij mij persoonlijk het gevoel heerst dat ik met name veel verbrand tijdens het hardlopen. Tijd voor een onderzoek naar de feiten.

Afvallen: wandelen of hardlopen?
Bij het wandelen verbrand je gemiddelt 400 calorieën per uur. Bij hardlopen zijn dit er snel 650 per uur. Het probleem zit hem, volgens de onderzoeken, voornamelijk in dat je hardlopen minder lang vol kan houden dan wandelen. Zelf herken ik dit wel, wandelen houdt ik makkelijk 6 uur vol, maar met hardlopen ben ik na een uur wel klaar. Zo kan ik met wandelen 2400 calorieën op een dag verbranden en met hardlopen dus maximaal 650.
Toch ben ik zelf van mening dat hardlopen effectiever is. Een uur per dag vrijmaken om te sporten, gaat een stuk makkelijker dan 6 uur vrij maken om te wandelen. Daarmee kan ik elke dag een uur hardlopen, dat past gewoon in mijn agenda. Voor twee uur wandelen is echter niet altijd tijd.
Als het gaat om caloriëen verbranden, verbrand je met hardlopen meer dan met wandelen en kan je makkelijker op dagelijks termijn meer verbranden.
Dus als het gaat om planning en haalbaarheid: hardlopen: +1
De ideale hartslag om af te vallen
Door te trainen op de ideale hartslag, verbrand je voornamelijk vet. Waar deze hartslag voor jou ligt, laat zich bepalen aan de hand van een bloedmeting. Of, iets korter door de bocht, door een simpele rekensom. In dit artikel vertellen we je alles over deze ideale hartslagzone om af te vallen.
De populaire media beweren dat je met wandelen in deze ‘ideale’ hartslagzone bevindt. Dat zou kunnen als je een slechte conditie hebt, of wanneer je bergopwaarts wandelen. Mijn ervaring is, dat ik met wandelen vrijwel nooit deze zone bereik. Zeker niet als ik een tijd fanatiek aan interval trainingen gedaan heb. Door te joggen kom ik echter wel in deze zone. Dus ook hier scoort hardlopen beter om af te vallen dan wandelen. Hoe deze zone’s voor jou liggen, kan je trouwens nauwkeurig nagaan door een hartslagmeter te dragen tijdens het sporten.
Als het gaat om trainen in de juiste hardslagzone: hardlopen +1
De lange termijn
Effectief afvallen doe je niet in twee weken. Daarom is het belangrijk om iets te kiezen wat je op lange termijn ook volhoudt. Hier scoort wandelen hoge punten. Ik wandel al jaren heel consequent. Dit is makkelijk vol te houden en iedereen kan het. Hardlopen vraagt daarentegen meer discipline. Nu zijn er mensen die verzot zijn op hardlopen, die er misschien niet aan moeten denken om te wandelen, maar er zijn vast meer mensen verzot op wandelen.
Als het gaat om lange termijn doelstellingen: wat je leuk vind +1.
Kans op blessures
In de ‘onderzoeken’ lees ik niks over de kans op blessures, maar dit risico lijkt me toch wel belangrijk in deze vergelijking. Veel beginnende hardlopers krijgen te maken met blessures. Zeker wanneer je begint zonder begeleiding of advies. En als je dan een blessure hebt, en je kan een paar dagen niet bewegen, dan werkt het natuurlijk alleen maar tegen je. Zelf loop ik nu drie jaar lang vrijwel elke dag hard. In die drie jaar tijd, heb ik drie blessures gehad die mij een paar dagen uit de running haalde (waarvan één hondenbeet, dus niet door eigen schuld, maar toch).
Met wandelen is de kans op blessures een stuk kleiner. Zelf heb ik nog nooit een blessure door wandelen opgelopen. Daardoor zou je, in theorie, makkelijker meer uren kunnen wandelen dan hardlopen. Vervolgens zou je daardoor meer afvallen door wandelen.
Puur gekeken naar de kans op blessures is het dus: wandelen +1.
Tip van de expert
De sportfysiotherapeut die ik regelmatig bezoek, heeft daar nog iets aan toe te voegen. Volgens hem is een combinatie van regelmatige lange wandelingen en regelmatig hardlopen de snelste weg naar een gezond lichaam en een gezonde geest. Door regelmatig te wandelen bouw je een goede basis conditie op. Hierdoor ben je beter in staat om langer en harder te rennen. Door op deze manier te trainen ben ik zelf best wat kilo’s kwijtgeraakt. Maar, veel belangrijker, mijn conditie is enorm vooruit gegaan!
Volgens de sportfysiotherapeut is voor de meeste effectieve methode: wandelen +1, hardlopen +1.
Conclusie: moet je nou wandelen of hardlopen om af te vallen?
Hardlopen scoort net wat meer punten dan wandelen in de strijd tegen de kilo’s. Maar wanneer je voorkeur bij wandelen ligt, is het verschil nog slechts 1 punt. Ligt je voorkeur bij hardlopen, dan is de voorsprong 2 punten en is de keuze daarmee makkelijk gemaakt.
Zelf kies ik voor wandelingen voor mijn plezier en hardlopen voor mijn gezondheid. Iedere dag begint met een ronde hardlopen. Daarbij kan ik hardlopen in geval van nood ook thuis, ik bezit een goede hardloopband. Of ik later op de dag nog een wandeling maak, staat dan vrij. Mijn dagelijkse portie noodzakelijke beweging heb ik op deze manier elke dag om 07.30 al gehad. En dat is toch wel een fijn gevoel 😉