Reisverslag Serre Chevalier: een vakantie vol verrassingen

Heb je weleens gehoord van Serre Chevalier? Deze familievriendelijke Franse vakantiebestemming omvat de dorpen BriançonChantemerleVilleneuve en Monetier les Bains. Afgelopen zomer bezochten we Serre Chevalier als gezin, met onze twee zonen van 10 en 12 jaar tijdens een rondreis door de Franse bergen. Eenmaal aangekomen in Serre Chevalier, voelden wij ons direct thuis. Het milde klimaat, de majestueuze bergen en het krakend heldere water wat door de vallei stroomt oefende enorme aantrekkingskracht uit op ons outdoor hart. Vol enthousiasme gingen we direct na aankomst op pad.

Serre Chevalier op de top
Het uitzicht vanaf de top van Serre Chevalier

Al het goede van de Franse Zuidalpen

Serre Chevalier ligt in de Franse Zuidalpen aan de rand van de Ecrins. De natuur is overweldigend. We komen aanrijden over Col du Lautaret, een bekende bergpas voor kijkers van de Tour de France. Onderweg kijken we onze ogen uit, wat is dit deel van Alpen waanzinnig mooi! Niet veel later rijden we Serre Chevalier binnen. We horen wild stromend water, krekels en verder niks. Geen auto’s, geen treinen, alleen maar natuur.

wandelen in Serre Chevalier
We verliezen onszelf in de ongerepte natuur.

Terug naar de natuur

De volgende ochtend ontmoeten we berggids Rachel. Rachel kent haar weg in de ongerepte natuur van Serre Chevalier en neemt ons mee naar de mooiste plaatsen. Onderweg vertelt ze ons over de dieren, planten en kruiden van deze vallei. Ze vertelt ons ook welke geneeskrachtige eigenschappen bepaalde kruiden bezitten en ze leert ons over kracht van bomen.  Toevallig draag ik al maanden een boek hierover bij me en kunnen we de theorie daarom snel toepassen. Zo gaan we letterlijk ‘kopje onder’ in de natuur en komen we vol frisse energie weer boven.

Mediterane sferen bij de berghut

We gaan in Chantermerle met de lift omhoog. Daar genieten we van een lunch bij Café Soleil. Het zonnige terras doet eerder denken aan een strandtent dan aan een berghut. En ook het menu is meer mediterraan dan alpien. Een verfrissende combinatie op deze plek halverwege de berg. De mensen hier lunchen uitgebreid met minimaal twee gangen en een fles wijn. We zijn nog een beetje aan het onthaasten van onze dagelijkse routine, maar hier kunnen we wel aan wennen. Het is dat we de zipline geboekt hebben om 15.00 uur en daarom ook echt op tijd weg moeten, maar anders hadden we hier nog wel even kunnen zitten.

Op grote hoogte met de reuze zipline

Om bij de zipline te komen moeten we nog een lift omhoog nemen. Eenmaal boven krijgen we een serieuze uitrusting aangemeten en een enorme katrol in onze handen gedrukt. Ik begin nu toch wel een beetje zenuwwachtig te worden. Met het harnas aan en de katrollen in onze handen schuivelen we richting het platform.

‘Wie gaat er eerst?’ ‘Er kunnen er twee tegelijk!’ De kinderen stappen direct naar voren en laten zich omhoog heisen aan de zipline. Twee vrolijke Fransmannen roepen hard une, deux, trois! En daar gaan mijn zonen. Met een snelheid van zo’n 100 kilometer per uur schieten ze omlaag bij mij vandaan. Ik hoor ze schreeuwen van geluk maar ben toch wel een beetje opgelucht als op het platform het nieuws doorkomt dat ze veilig beneden zijn aangekomen. Nu neem ik zelf plaats in de zipline. Ik hoor de une, ik hoor deux, en dan ben ik weg. De adrenaline giert door mijn lichaam en dan wordt ik overvallen door rust. De snelheid, het uitzicht en de gewichtloosheid zijn immens! De tijd vertraagt en ik geniet met volle teugen van mijn vlucht.

Reuze zipline
Kriebels in je buik in de reuze zipline.

Karten over een bergweg

Als de afdaling met de zipline nog niet voor genoeg adrenaline heeft gezorgd, dan zijn er nog meer activiteiten te beleven in Chantemerle. Wij kiezen voor de mountainkarts. Bij het liftgebouw halen we de skelters op en krijgen we een korte instructie. Daarna gaan we met de karts in de stoeltjeslift omhoog. Vervolgens dalen we over een hobbelige, stoffige bergweg af, terug naar het startpunt.

Mountainkart Serre Chevalier
Met de mountainkart denderen we de berg af.

Biologisch zwembad

Op weg naar onze accommodatie rijden we langs een ‘Baignade Bio’ ofwel: een biologisch zwembad. Het water in dit zwembad krijgt geen chemische behandeling, maar wordt gezuiverd door planten en stenen. Het is kraakhelder en fris!

Het is ondetussen 5 uur geweest maar het is nog behoorlijk warm en we kunnen wel wat verkoeling gebruiken. Als we het zwembad willen betreden krijgen we wel te horen dat de ‘Nederlandse zwembroeken’ niet zijn toegestaan. Een ‘maillot Frances’ is verplicht. Dit is een strakke, korte zwembroek. Gelukkig kunnen we die aan de kassa kopen en 5 minuten later ligt iedereen in het biologische zwembad. De perfecte ontspanning na een dag vol adrenaline!

Biologisch zwembad
Biologisch zwembad met kraakhelder water.

Grote hoogte, diepe dalen

De volgende dag hebben we een heel bijzonder programma. We gaan Serre Chevalier in haar totale lengte en diepte beleven. Om dat te doen, beginnen we de dag op de top van de Galibier en eindigen we de dag in het water in Briançon.

Mountainbiken van de Galibier tot Monêtier les Bains

We starten de dag met een mountainbike op de top van de Galibier. Met een busje worden we daar afgezet en onder begeleiding van een gids zullen we afdalen.

We beginnen met een stukje techniek training en dan volgt de afdaling. Het gaat er behoorlijk hard en ruig aan toe. We rijden over dikke keien, door ondiepe riviertjes en door modderpoelen. Dit is ‘the real deal’. Gelukkig vallen onze mountainbikes in dezelfde categorie. Met de dikke banden denderen we door het ruige landschap. Na een vrij technische etappe ben ik benieuwd hoe de kinderen het er vanaf brengen. Maar ze volgen nog steeds op korte afstand. En met mega grote glimlach op de gezichten.

Raften van Monêtier les Bains tot Briançon

Niet veel later stappen we met ons gezin in een raft. Onder begeleiding van een gids die drie Nederlandse commando’s kan geven: vooruit, achteruit en kijk uit. We banen ons een weg over het wilde water van Monêtier les Bains tot aan Briançon. Onderweg zijn er genoeg momenten om te genieten van het waanzinnige uitzicht. En twee keer maken we een stop om te zwemmen in het ijskoude water.

Aan het einde van de rit zijn moe maar zo ontzettend voldoen. We hebben Serre Chevalier in haar geheel doorkruist. Zowel in hoogte en diepte als in de gehele lengte. Wat een dag! We sluiten hem af op het terras in Chantemerle met een goed glas Franse wijn. We beginnen behoorlijk te wennen aan het leven hier.

Praktische informatie over deze reis

We bezochten Serre Chevalier in totaal vier dagen. We delen graag onze beste ervaringen uit deze vier dagen.

Eten, drinken en slapen

We verbleven in appartement le Parandier. Dit vier persoons appartement ligt in het centrum van Chantemerle, direct bij de skilift en heeft een eigen parkeerplaats voor de deur.

Ons favoriete restaurant was Café Soleil naast de Telepherique Chantemerle. Er stonden vier gerechten op de menukaart en we bestelden ze allemaal. En ze smaakten allemaal lekker. Daarbij heeft het terras een relaxte sfeer.

lekker eten in Serre Chevalier
In Serre Chevalier is genoeg culinair genot!

Attracties en hoogtepunten

De zipline was een absoluut hoogtepunt voor de kinderen. Deze vindt je op de top van Serre Chevalier. Voor prijzen en openingstijden kijk je hier.

De mountainkarts kunnen gehuurd worden naast Café Soleil, bij het middenstation van Serre Chevalier.

Flying Fox, Tyrolean in Serre Chevalier
Enorme lange tokkelbaan.

Mountainbiken en raften

Mountainbiken deden we via Serre Che VTT in La Salle-les-Alpes. Zij regelden een gids, een mountainbike op maat, fietshelm en handschoenen en vervoer naar de top van de Galibier. De gids sprak uitstekend Engels.

Raften deden wij via Youraft. De gids sprak Engels en een beetje Nederlands en was bijzonder enthousiast. Onderweg werden steeds foto’s gemaakt door een professionele fotograaf. Deze foto’s kan je na afloop kopen. Kijk hier voor prijzen en boekingen bij Youraft.

Raften in Serre Chevalier
De foto’s worden voor je gemaakt.

Sylvotherapie en bosbaden

Heb je interesse in natuur, planten, kruiden en of bomen? Dan is Rachel jouw gids! Deze Francaise weet alles van de lokale natuur en heeft een passie voor alles wat leeft. Kijk voor haar aanbod op deze website.

Sylvotherapie, gids, natuur
Onze gids vertelt alles over de natuur.
Inpakken voor je vakantie in Serre Chevalier

Wanneer je Serre Chevalier bezoekt, staat je van alles te wachten. Vergeet sowieso niet om goede wandelschoenen, een handdoek en badkleding (overal zijn zwemmogelijkheden), een zonnebril en zonnecreme mee te nemen. Wanneer je wil fietsen is een fietslegging of fietsbroek zeker aan te raden.

Voor meer informatie en inspiratie kan je op de website van Serre Chevalier terecht.

Frankrijk » Reisverslag Serre Chevalier: een vakantie vol verrassingen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..