Krijgen we een witte kerst in Nederland?

Krijgen we een witte kerst in Nederland dit jaar? Voor veel Nederlanders hoort sneeuw bij het perfecte kerstgevoel. Hoewel de kans dat er dit jaar sneeuw valt tijdens de kerstdagen niet zo heel groot is, is het toch niet geheel uitgesloten dat er tijdens deze kerstdagen sneeuw valt.

Witte kerst in Nederland is een zeldzame gebeurtenis.
In Nederland is sneeuw met kerst een zeldzame gebeurtenis.

Wanneer was de laatste witte kerst in Nederland?

De laatste witte kerst in Nederland is al weer 10 jaar geleden. In 2010 lag er in bijna heel Nederland ongeveer 5 tot 20 cm sneeuw. In Zuid-Limburg lag zelfs 30-45 centimeter. Een indrukwekkend pak. Ook in 2019 lag er in heel Nederland sneeuw.

Om officieel van een witte Kerst te mogen spreken, moet bij het KNMI in De Bilt op zowel eerste als tweede kerstdag een gesloten sneeuwdek liggen. Dat betekent dat er minimaal 1-2 centimeter sneeuw moet liggen.

Krijgen we een witte kerst in Nederland?
Minimaal 1-2 centimeter sneeuw.

Witte kerst in Nederland, hoe vaak komt het voor?

Hoewel (bijna) iedereen wegdroomt bij het romantische beeld van een witte kerst, komt het een stuk minder vaak voor dan je denkt. Sinds 1901 is het maar acht keer voorgekomen. Dat is zelfs minder vaak dan een Elfstedentocht. Die is namelijk al vijftien maal verreden.

Overzicht witte kerst in Nederland

Tijdens de onderstaande acht jaren was er officieel een witte kerst in Nederland Er lag toen op beide kerstdagen sneeuw.

#JaarOpmerkingen
11906Ongeveer 10 cm sneeuw.
21938Er lag 13 cm sneeuw. En het was vooral erg koud, -10°C
31940Een dunne laag sneeuw (4 cm), maar helaas ook regen op tweede kerstdag
41950Op 15 december viel ca. 6 cm sneeuw, dat lag er nog met kerst.
51964Magische kerst. Op kerstavond viel 5-10 cm sneeuw dat beide kerstdagen bleef liggen.
6198110-20 cm sneeuw in het binnenland. Op de Waddeneilanden viel enorm veel sneeuw.
72009In de week voor kerst viel er een enorm pak sneeuw (tot 40 cm). Daarna smolt het maar met kerst was er nog een gesloten sneeuwdek.
82010Twee keer een witte kerst achter elkaar is een unicum. Bij het KNMI in De Bilt lag zo’n 5 cm sneeuw.
Bron: KNMI.nl

Sneeuw met kerst komt gelukkig vaker voor

De kans op een witte kerst in Nederland is niet zo groot. Gemiddeld komt er in De Bilt eens in de 12/13 jaar een witte kerst voor. Helaas kan daar soms wel meer dan 20 jaar tussen zitten. Statistisch gezien, is de kans op een witte kerst voor het Westen van Nederland ongeveer 5 procent en voor het Oosten van het land circa 10 procent.

Gelukkig wil dat niet zeggen dat er dan bijna nooit sneeuw valt tijdens de kerstdagen. Dat komt namelijk best vaak voor. Gemiddeld eens in de vier jaar valt er (ergens) in Nederland (wat) sneeuw tijdens de kerstdagen. Zo werd er tussen 1980 en 2010 maar liefst 10 keer lokaal sneeuwval gemeten. Deze statistieken zijn toch een stuk positiever!

Krijgen we een witte kerst 2021?

Kerst 2021 komt steeds dichterbij. Wij houden de weersites al een tijd in de gaten, maar op dit moment zien de weersvoorspellingen er niet zo sneeuwrijk uit. De kans is groot dat het een typisch Nederlandse kerst wordt met zachte temperaturen. Maar er zijn ook signalen dat we dit jaar toch nog verrast worden door sneeuw tijdens de feestdagen.

Weer.nl ziet rond de kerstdagen op de weerkaarten een verandering. Vanuit het Noorden is koudere lucht onderweg naar Nederland. Wat zou betekenen dat het tijdens de kerstdagen relatief koud kan zijn. Met een beetje geluk valt er ook wat sneeuw. Een witte kerst wordt het op die manier niet, maar een beetje winters kan het wel zijn. Maar voor hetzelfde geld kan dat ook (mot)regen zijn. Wie zal het zeggen? Ach als het helemaal niet gaat sneeuwen, dan kunnen er in ieder geval (net als Bing Crosby hieronder) dromen van een ‘white christmas’ 😉

Opvallend: witte kerst zelfs in Oostenrijk uitzonderlijk

Gek genoeg is een witte kerst niet alleen in Nederland uitzonderlijk. Zelf hier in Oostenrijk komt het een stuk minder vaak voor dan je zou denken. Want hoewel het weer in Oostenrijk totaal anders is dan in Nederland, ligt er maar eens in de 5 jaar in heel Oostenrijk sneeuw. Met name in het relatief lage Oosten valt in december maar weinig sneeuw.

In de skigebieden in Tirol, SalzburgerLand en Vorarlberg is dat natuurlijk helemaal anders. Wanneer het dorp op een hoogte van meer dan 1.000 meter ligt, is de kans op een witte kerst 90-95%. Dat is nog eens een goede reden om een keer met kerst op vakantie naar Oostenrijk te gaan toch?

Kerstmarkt altenmarkt
In Oostenrijk ben je (vrijwel) verzekerd van sneeuw met kerst.

Welke herinneringen heb jij?

We zijn heel benieuwd of jullie, onze lezers, herinneringen hebben aan een witte kerst in Nederland? Heb jij er wel eens een meegemaakt? Of heb je er bijzondere herinneringen aan die je met ons wil delen? Laat het ons (en onze lezers) weten via het opmerkingenveld hieronder.

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.