Sneeuwschoenwandelen op de Gerzkopf (omgeving Flachau)

gerzkopf sneeuschoenwandelingZou je wel eens willen sneeuwschoenwandelen? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Op de Gerzkopf (nabij het bekende Flachau) kan je laagdrempelig kennis maken met deze vorm van wintersport.

Iedere donderdag (overdag) vindt er een gratis sneeuwschoenwandeling met gids plaats. Deelname aan deze wandelingen moet een dag van tevoren met het toerisme bureau afgestemd worden, maar het is voor iedereen toegankelijk. Sneeuwschoenen huur je voor een paar euro bij een willekeurige sportzaak.

sneeuwschoenwandeling flachau

Sneeuwschoenwandeling naar de Gerzkopf

De Gerzkopf is een 1400 meter hoge berg tussen Filzmoos, Eben im Pongau en Sankt Martin. In de zomermaanden had ik meerdere malen de Gerzkopf beklommen. Tijdens het sneeuwschoenwandelen loopt in grote lijnen over hetzelfde pad als wat ik in de zomer aflegde. Met als kanttekening dat er meer dan 2 meter sneeuw op de Gerzkopf ligt, dus dat je een beetje moet raden hoe het pad loopt.

Startpunt van de sneeuwschoenwandeling

We ontmoeten onze gids, Fabienne, in het dorp. Samen vertrekken we naar het startpunt van de wandeling. De eerste keer sneeuwschoenen aantrekken is even wennen (gelukkig heb ik het ondertussen al vaker gedaan). Een paar dunne handschoenen bieden uitkomst, ze beschermen wel tegen de kou, maar geven toch veel bewegingsvrijheid.

Wanneer iedereen zijn sneeuwschoenen aan heeft, beginnen we aan de klim. De dikke sneeuw is zwaar te doorkruizen en de zon schijnt volop. Kortom: we krijgen het al snel warm. Gelukkig is iedereen praktisch gekleed en worden de buitenste kledinglagen al snel uitgetrokken.

Duur sneeuwschoenwandeling op de Gerzkopf

De wandeling gaat (voor Nederlandse begrippen) redelijk steil omhoog. De beklimming naar de top duurt ongeveer 2 uur. In onze groep bevonden zich enkele dames die 65+ leeftijd hadden bereikt. We gingen dus iets langzamer en deden er 2 uur en 15 minuten over. De dames kwamen wel allemaal uit de bergen en zijn gewend aan bergsport. De tijd is dus slechts een indicator. Belangrijker is om te weten dat er onderweg genoeg ruimte is voor pauzes, eten, drinken en genieten van het uitzicht.

sneeuwschoenwandeling gerzkopf

Eten en drinken tijdens de sneeuwschoenwandeling naar de Gerzkopf

Onderweg kom je één hut tegen. De hut is gesloten (en op dit moment ook volledig ondergesneeuwd). Er is daarom geen mogelijkheid om onderweg eten of drinken te kopen. Neem wat snacks (broodjes, brezel, fruit of noten) mee voor onderweg. En ongeveer een liter water per persoon. Wanneer het erg koud is, kies dan voor thee in plaats van water.

Helemaal naar de top

Wanneer je met sneeuwschoenen de top van de Gerzkopf bereikt is dat een waanzinnig gevoel. Geef elkaar een hand en groet even met ‘Bergheil’. Dat doen de Oostenrijkers ook en maakt het euforische gevoel compleet 😉

Raak het kruis aan, ga zitten, geniet van het uitzicht of houdt een kleine picknick. Kom even op krachten zodat je met nieuwe energie aan de afdaling kan beginnen. Trek voor de afdaling minimaal 1 uur uit.

gerzkopf in sneeuw

Zelf deze sneeuwschoenwandeling naar de Gerzkopf maken?

Dat kan! Zoals gezegd is er elke donderdag een gevoerde wandeling. Tot woensdag kan je je reisgezelschap aanmelden bij het toerisme bureau. Sneeuwschoenen en stokken huur je bij een willekeurige sportzaak. Broodjes  haal je bij de bakker en je bent klaar om te gaan.

In dit artikel lees je alles over de beste wandelschoenen en kleding, maar besef je vooral dat je naast een goede conditie niet al te veel nodig hebt.

Voor wie is deze sneeuwschoenwandeling leuk?

Deze sneeuwschoenwandeling naar de Gerzkopf is een aanrader voor wintersporters die wel een dagje skiën over kunnen of willen slaan. Verblijf je in Filzmoos, Sankt Martin, Eben, Flachau, Radstadt of Altenmarkt. Dan is dit een perfecte dagbesteding naast de piste voor jouw wintersport!

vakantie Oostenrijk » SalzburgerLand » zomer Flachau » Sneeuwschoenwandelen op de Gerzkopf (omgeving Flachau)

verder lezen op bergfamilie.nl

4 opmerkingen

nicole orriens 27 februari 2019 - 12:25

Moet je er een goede conditie voor hebben, of kan iedereen het wel? En wat is het verschil tussen gewone schoenen en sneeuwschoenen?

Antwoord
bergfamilie 27 februari 2019 - 12:52

Hoi Nicole, leuk dat je geïnteresseerd bent! Iedereen die lichamelijk fit is, kan dit doen. Een beetje conditie is echter wel noodzakelijk. Sneeuwschoenen bind je vast aan je ‘gewone’ schoenen. Het zijn een soort tennisrackets waarmee je op de sneeuw blijft drijven. Je hoeft ze niet aan te schaffen, maar kan ze voor 5 euro per dag huren. Ideaal!

Antwoord
Laura 27 februari 2019 - 15:31

Sneeuwschoenen? Ik zie nu de tennisrackets uit films voor me?

Antwoord
Henk 27 februari 2019 - 16:00

in het door jou geschreven gebied heb ik nog geen sneeuwschoentocht gelopen; wel o.a. in de dolomieten en het reuzengebergte. Scheelt met sneeuwschoentochten wel of je op een geprepareerd pad loopt of cross country.
In dat laatste geval heeft de voorste persoon het extra zwaar omdat diegene het spoor door de verse sneeuw moet ploegen, terwijl de personen erachter het steeds makkelijker hebben. En altijd leuk als iemand in de verse sneeuw omvalt en dan weer omhoog probeert te komen;-)

Antwoord

Laat een opmerking achter..