Review Lowa Explorer GTX LO – lage wandelschoenen voor lange wandelingen

Lowa Explorer GTX Lo is een van de nieuwe modellen uit de collectie van Lowa. Deze lage wandelschoen zou volgens het Duitse merk een goed alternatief voor hoge wandelschoenen moeten zijn. Of de schoenen die belofte waar kunnen maken? Dat lees je in deze uitgebreide review.

Wandelschoenen met bergen

Een lage wandelschoen als alternatief voor hoge schoenen.

Samenvatting review Lowa Explorer GTX Lo

Categorie: trekkingschoenen (categorie B).
Materiaal schoen: suède en textiel met een Gore-Tex membraam.
Materiaal zool: Vibram, Rock Trac. Een combinatie van polyester en rubber.
Geschikt voor: hiking op en naast de gebaande paden. Eenvoudige klettersteigroutes.
Wat is leuk: lage, extreem stevige wandelschoenen met veel grip.
Wat is minder: de schoenen vallen vrij klein.
Kopen: verkrijgbaar voor dames en heren voor € 179,95.

Rossbrand - Radstadt

Wandelschoenen voor op en naast de gebaande paden

Volledige review Lowa Explorer GTX Lo

Het is eerste dat me opvalt wanneer ik de wandelschoenen zie, is het opvallende design van de schoenen. Lowa Explorer GTX Lo is een lage, mooi afgewerkte wandelschoen. Vooral het reliëf dat aan de zijkanten van de schoen is erg opvallend. De schoenen zijn in vier verschillende kleurencombinaties verkrijgbaar. Zelf heb ik voor de blauw-oranje variant gekozen, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak .

Comfortabele pasvorm

De pasvorm van de Lowa Explorer GTX Lo is wat aan de kleine kant. Voor de test heb ik maatgetrouw een paar wandelschoenen gekozen. Deze passen precies, maar ze zitten krapper dan mijn oude wandelschoenen. Zorg dat je van tevoren goed past, wanneer je wandelschoenen gaat kopen. Koop je online en twijfel je over de maat? Koop dan liever een maatje groter.

Met deze schoenen kan je flink doorlopen.

Met deze schoenen kan je flink doorlopen.

Een stevige zool, die veel grip geeft

Onder de Lowa Explorer zitten een paar stevige Vibram zolen met een grof, driehoekig profiel.  Deze zolen voelen bij het eerste gebruik een beetje stug aan, maar worden na een paar wandelingen steeds soepeler. Je moet deze schoenen dus echt even inlopen.

De zolen zijn gemaakt op basis van de ‘Vibram Rock Trac EVO’-technologie. Deze moet volgens Lowa grip en demping bieden op ieder terrein en onder alle weersomstandigheden. Iets wat je eigenlijk niet wilt testen, maar gewoon op wil vertrouwen. Zelf ervaar ik vooral veel grip wanneer ik een steile afdaling over natte boomwortels maak (normaal gesproken super glibberig) en tijdens het afleggen van een eenvoudige klettersteig route. Een veilig gevoel.

Stevige Vibram zolen die veel grip bieden

Stevige Vibram zolen die veel grip bieden

Heel veel veters (en dat is best wel handig)

Opvallend bij de Lowa Explorer GTX Lo, is dat de veters bijna helemaal bij de neus van de schoenen beginnen. Het doet op die manier een beetje denken aan klimschoenen. Het voordeel van de enorme lange veters, is dat je daardoor de schoen aan de omstandigheden aan kunt passen. Zelf doe ik de veters relatief los tijdens het wandelen, maar trek ik de veters net voor het afdalen wat strakker aan. Op die manier komen mijn tenen niet tegen de voorkant van de schoenen.

Lowa wandelschoenen

Extra lange veters (en dat is best handig).

Waterdicht en extreem goed ademend

Lowa Explorer GTX Lo is voornamelijk gemaakt van suède. Suède is dankzij haar ruwe textuur met open poriën resistent, waterdicht en ademend. De keren dat ik tijdens het wandelen een beekje moet oversteken, of wanneer het regent, worden de schoenen van binnen niet nat. Nou ja, behalve die ene keer dat ik even vergeten was dat ik lage wandelschoenen droeg en het water wat dieper was dan de schoen hoog 😉

Het Gore-Tex membraam in de voering van de schoenen biedt tegelijkertijd een groot ademend vermogen. Zelf heb ik snel last van ‘zweetvoeten’, maar zelfs op warme dagen heb ik daar bij met Lowa Explorer GTX Lo geen last van.

Duurzaam: deze schoenen gaan lang mee

Ben je op zoek naar een wandelschoen die je niet zo snel hoeft te vervangen? Dan zijn deze schoenen een goede keuze. We hebben de schoenen nog niet zo heel lang, maar na ongeveer 100 km wandelen zien ze er nog als nieuw uit. Het enige wat je moet doen is de wandelschoenen af en toe goed schoonmaken, op die manier behoud het materiaal haar technische eigenschappen optimaal. En mochten de zolen na verloop van tijd gaan slijten, dan biedt Lowa de optie om ze te laten herzolen. Op die manier is de keuze voor Lowa Explorer GTX Lo ook nog eens een duurzame keuze.

Bergop lopen met wandelstokken

Zelfs op warme dagen, geen last van zweetvoeten.

Conclusie review Lowa Explorer GTX Lo

Wandel je graag buiten de gebaande paden, maar ben je niet zo’n fan van hoge schoenen? Dan is de Lowa Explorer GTX Lo een goede keuze. De schoenen zijn stevig, bieden veel grip en hebben een uitstekend ademend vermogen. Door de extra lange veters zijn deze lage wandelschoenen ook geschikt voor eenvoudige klimtochten en klettersteigen.

Lowa Explorer GTX Lo is zowel verkrijgbaar als heren- en dameswandelschoenen. Heren kunnen kiezen uit vier verschillende kleurcombinaties, dames uit drie. De schoenen kosten 180 euro en zijn online onder meer verkrijgbaar via een van deze webshops. Koop je ze liever in een fysieke winkel? Kijk dan op de even op de website van Lowa voor een verkooppunt bij jou in de buurt.

 

Wandelschoenen » Review Lowa Explorer GTX LO – lage wandelschoenen voor lange wandelingen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..