- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Review Therm-a-Rest MondoKing 3D slaapmat voor op de camping

Maaike Meerman

Comfortabel luchtmatras.
Comfortabele slaapmat.

Wil jij graag lekker slapen in een tent? Dan begint dat met een goed luchtbed. Tijdens onze laatste campingtrip (die in totaal 3 weken duurden) testten we onder andere de Therm-a-rest MondoKing 3D slaapmat. Dit was één van de duurste slaapmatten die we hebben getest, maar ook één van de beste. Waarom deze slaapmat zo goed scoort? Dat lees je in deze review van Term-a-Rest MondoKing 3D.

Getest: Therm-a-Rest MondoKing 3D luchtmatras voor op de camping.
Getest: Therm-a-Rest MondoKing 3D luchtmatras voor op de camping.

Specificaties Therm-a-Rest MondoKing 3D slaapmat

Gewicht: 1990 gram.
Afmeting: 64 * 196 cm.
Type slaapmat: zelfopblaasbaar.
Wat is leuk: klein, lichtgewicht, comfort.
Wat is minder: blaast zichzelf niet op, prijzig.
Therm-a-Rest MondoKing kopen: 285 euro.

Review Therm-a-Rest MondoKing 3D.
Review Therm-a-Rest MondoKing 3D.

Review Therm-a-Rest MondoKing 3D slaapmat

Therm-a-Rest is een Amerikaans merk met een enthousiast schare aan supporters. Wanneer ik op zoek ga naar goede slaapmatten voor onze kampeertrip, kom ik uitsluitend enthousiaste reacties tegen. Maar eigenlijk is geen van die reacties afkomstig van West-Europeanen. Dit zet mij aan het twijfelen. Zijn de enthousiaste reacties en ervaringen gekocht? Is het merk echt wel zo comfortabel als er geschreven wordt. Er is maar één manier om daar achter te komen. Ik koop online de Therm-a-Rest MondoKing 3D, reken de ruim 200 euro af en hoop nu maar dat de mat echt comfortabel zal slapen.

Licht en handzaam formaat

Drie dagen later wordt de slaapmat bezorgd. Precies op tijd om nog proef te slapen voordat onze kampeertrip start. Ik lig één nacht in de slaapkamer op de slaapmat en besluit dat ik het de komende drie weken hier wel mee aandurf. De verpakking is klein voor luxe campingmatras en weegt vrij weinig. Het is allemaal te log en te zwaar voor in een rugzak, maar met onze nieuwe Multivan gaat dit prima lukken.

Daarbij wordt de slaapmat in een handige tas geleverd, die echt heel makkelijk om de slaapmat heen past. Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar vorig jaar trokken we de tas van Nomad Dreamzone kapot toen we probeerde de slaapmat in te pakken. Dus ik ben hier erg blij mee.

Handzaam formaat
Handzaam formaat.

Zelfopblaasbaar

Therm-a-Rest MondoKing 3D is een zogenaamd zelfopblaasbaar luchtmatras. Mijn verwachtingen van zelfopblaasbaar zijn echter iets anders dan de prestaties van deze slaapmat. Wanneer ik het juiste ventiel openzet (en de andere sluit) loopt er inderdaad vanzelf wat lucht in het matras. Maar dit is bij lange na niet genoeg om comfortabel te liggen. De eerste keer pak ik de electrische pomp, maar later lees ik in de gebruiksaanwijzing dat dit een absolute no-go is. Daarentegen bevat de verpakking een ventiel. Het idee is dat je lucht in de verpakking blaast en die vervolgens in het luchtbed pompt. Na 10  minuten zwetend in de tent te blazen en te pompen, geef ik het op. Ik blaas gewoon met mijn mond tussen de 15 en 20 keer in het matras tot het de perfecte vorm en dikte heeft.

Comfort

Lichtgewicht, klein opvouwbaar, zelfopblaasbaar, deze eigenschappen zijn allemaal ‘leuk’, maar uiteindelijk gaat het bij een luchtbed toch om het comfort. De eerste nacht thuis was goed bevallen. Maar de drie weken in de tent verlopen wisselvallig. Ik moet regelmatig (lees bijna elke avond) wat lucht in het matras blazen. Twee keer is het matras te hard en ligt het echt niet lekker. Twee keer is het te zacht. Daarbij maak ik mij zorgen over de harde (lees stenen) ondergrond in de Pyreneeën. Er ligt geen gras onder het luchtbed en ik ben bang dat de harde stenen het kapot zullen prikken. Ik heb gelukkig een yogamat meegenomen en gebruik deze onder de mat.

Comfortabel luchtmatras.
Comfortabele slaapmat.

Warmte en isolatie

We kamperen door heel Europa en sommige nachten zijn extreem warm, terwijl we ook nachten rond het vriespunt beleven. Tijdens koude nachten blijkt MondoKing 3D een hoge isolatie te waarborgen. Koud wordt ik niet, ondanks mijn slaapzak met een comfort temperatuur van 5 graden. Voor koukleumen, zou dit nog een extra pre kunnen zijn.

Grote concurrenten van Therm-a-Rest MondoKing 3D

Al met al ben ik zeer tevreden over mijn meest recente aankoop. Echt comfortabel wordt het wanneer ik de Therm-a-Rest MondoKing combineer met het veldbed van Coleman. Toch zijn er twee matrassen die goedkoper zijn, en net zo lekker liggen. Zo kost Exped Megamat 50 euro minder voor het zelfde comfort. Lees hier de review van Exped Megamat. En Nomad Dreamzone kost nog minder voor nagenoeg hetzelfde comfort, zie ons overzicht met de beste slaapmatten. Het nadeel van Nomad Dreamzone is wel het enorme onhandzame formaat van de slaapmat.

Comfortabel luchtbed.
Comfortabel luchtbed, geschikt voor kleine tent.

Conclusie review Therm-a-Rest MondoKing 3D

Therm-a-Rest MondoKing 3D is absoluut een comfortabel luchtbed. Het is handzaam en makkelijk in gebruik. Wij zijn onder de indruk van het gemak bij het inpakken en uitpakken (ideaal als je veel rondreist) en het lichte gewicht. Het comfort is enorm, maar niet groter dan bij Exped Megamat of Nomad Dreamzone. En dan is Therm-a-Rest MondoKing in vergelijking toch een stuk duurder. De vraag is of de meer prijs voor jou opweegt tegen het gemak wat Therm-a-Rest te bieden heeft.

Het testen van producten en publiceren van reviews is voor ons een serieuze zaak. Wij testen de producten uitvoerig en gaan niet over één nacht ijs (of sneeuw). Voor het schrijven van deze expert reviews ontvangen wij doorgaans een vergoeding. Deze vergoeding is puur voor de tijd die wij investeren en staat los van de inhoud van de review en ons oordeel.
Injijni

Maaike Meerman

Ik ben gek op bergen, natuur en lekker eten. Eigenlijk ben ik altijd buiten en onderweg. In alle seizoenen, in alle weersomstandigheden en op alle manieren. Het liefst onderneem ik activiteiten met de leukste mensen die ik ken, mijn eigen gezin. Maar ik kan heel erg genieten van een vakantie met vrienden of gewoon helemaal alleen.

De afgelopen jaren heb ik ontelbaar veel avontuurlijke activiteiten ondernomen en outdoorkleding en gear getest. Op bergfamilie.nl deel ik al mijn ervaringen.

Eerder Verschenen

Waanzinnig raften in Oostenrijk: ondergedompeld in de natuur van Nationaal Park Gesäuse

Bijzonder: boogschieten in Saalbach Hinterglemm

Ook Interessant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.