Nagelen, iedereen die wel eens op vakantie in Oostenrijk, Zwitserland of Zuid Duitsland is geweest heeft het vast wel eens gezien of gedaan. Het spel ziet er eenvoudig uit, maar wanneer je het eenmaal speelt, dan merk je dat het toch een stuk moeilijker is dan het lijkt.
Nagelen? Wat is dat?
Heb je het nog nooit gedaan? Als je een paar keer in een berghut of après ski cafe geweest bent, dan heb je het in ieder geval gezien. Een groep mensen die rondom een groot blok hout hebben verzameld, een hamer en wat spijkers hebben en op de beurt een klap geven. Ondertussen hebben ze grootste lol om zichzelf en elkaar. Er worden namelijk ook de nodige (alcoholische) dranken genuttigd.
Nagelen is eigenlijk een super eenvoudig spel. Het enige wat je nodig hebt is een hamer, een paar lange spijkers (70-100 mm) en een blok hout. Iedere speler krijgt een nagel (spijker) en moet die in zo min mogelijk slagen helemaal in het hout laten verdwijnen. Daarbij mag alleen de smalle, scherpe kant van de hamer worden gebruikt.
De hamer die voor het spel gebruikt wordt is trouwens geen gewone hamer, maar een metselaarshamer. Die ziet er uit als op onderstaande afbeelding. (En is ook gewoon in Nederland te koop).
Nagelen is niet zo makkelijk
Wij hebben het spel zelf een aantal keer gespeeld en eerlijk is eerlijk, dat valt vies tegen. Het is lang niet zo makkelijk als dat het er uit ziet. De spijker met de smalle kant raken, dat lukt na een beetje oefening makkelijk. De gemiddelde Oostenrijker slaat de spijker echter met 1 of 2 flinke klappen helemaal in het stuk hout. Terwijl onze zachte, goed gemikte, slagen de spijker hooguit 1-2 centimeter het hout krijgen.
Zo win je met nagelen
Eerlijk is eerlijk. De perfecte truc om iedere keer te winnen met nagelen kunnen wij je niet geven. Wanneer je de spijker in een of twee klappen in het hout wil slaan, dan moet je beschikken over een goede oog-handcoördinatie. Een timmermansoog dus. De enige tip die we je kunnen geven is oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Zoek een oude boomstam, koop een doos spijkers en een hamer en ga net zo lang oefenen tot je de spijker er in een keer in slaat.
Het is ook slim om pas te beginnen met het consumeren van alcohol tot na het spel. Maar of het daar leuker van wordt, dat is een andere vraag 😉
Pas met de dubbele betekenis van het woord
Nagelen is een Nederlandse versie van het Duitse werkwoord nageln (wat letterlijk spijkeren betekend). Zo kan je een schilderij aan de muur nageln of een boot in elkaar nageln. Maar onder jongeren wordt met nageln vaak de (pre) consumptie van huwelijk aangeduid. Let dus even op voor welke versie van het werkwoord je precies uitgenodigd wordt, voordat je instemt een potje te gaan nageln 😉
Wat zijn jouw tips?
Heb jij dit spel wel eens gespeeld? En heb je goede tips voor ons en onze lezers? Laat dan een reactie achter via het opmerkingenveld hieronder. We zijn benieuwd naar jullie reacties.