7 waardevolle lessen die het leven in de bergen mij leerden

Geen berg te hoog en geen dal te diep? Het zijn uitspraken die je vaak hoort. Maar pas bij het beklimmen van je eerste berg krijgen dit soort uitwerkingen echt betekenis. Want sommige bergen zijn gewoon echt te hoog. Dan heb je meer training of uitrusting nodig. Of je doet er beter aan om er vanaf te zien.

Sinner whitepass zonnebril getest

Sinds drie jaar vormen de bergen ons ’thuis’.

Ruim 3 jaar wonen wij nu in Oostenrijk. In die drie jaar is ons leven totaal veranderd. Niet altijd merkbaar, maar wanneer ik terugkijk naar de foto’s van drie jaar terug toch enorm. Het meeste veranderde ten goede, gelukkig. En natuurlijk veranderen wij zelf mee. Zo heeft het leven hier mij een aantal waardevolle lessen opgeleverd. Lessen die ik graag met je deel, omdat ze zo waardevol zijn, dat anderen hier misschien ook hun voordeel mee kunnen doen.

Les 1. Alles komt goed

Onze eerste winter in de bergen was er één van extremen. Er viel extreem veel sneeuw. Het was extreem koud. En de sneeuw bleef extreem lang liggen. Er kwamen veel hartverscheurende berichten voorbij op internet. Stervend wild, uitgemergelde reeën en herten die zelfs bij bewoonde huizen en schuren kwamen uit hongersnood. Door de enorme sneeuwval en lawines sneuvelden niet alleen veel dieren, maar ook veel beplanting. En de omgevallen bomen trekken weer boorkevers aan… Veel zorgen over de natuur dus. Maar toen kwam uiteindelijk toch de lente. Bomen werden afgesleept, jonge dieren werden geboren en alles ging gewoon weer verder. Door met mijn eigen ogen te zien hoe na deze extreem strenge winter toch alles weer ging bloeien, ontkwam ik niet aan de gedachte: alles komt goed.

Suppen op de 'Krummschnablsee'

Hoe streng de winter ook is, de zomer komt altijd

Les 2. We moeten iets doen

De uitzondering op alles komt goed is echter dat we als mensen heel veel kapot maken. Wonend in de bergen wordt ik dagelijks met mijn neus op dat feit gedrukt. Na een winter vol sneeuw komt onder de sneeuw niet alleen het groene gras tevoorschijn. We worden ook geconfronteerd met afval onder de skilift, sigarettenpeuken en plastic door het hele bos. Toen ik met mijn eigen ogen een jonge ree zag stikken in een stuk afval kon ik niet langer wegkijken. We moeten iets doen: duurzamer reizen lijkt soms niet meer dan een marketingterm, maar het is echt bittere noodzaak. Geen plastic meer mee de natuur in. Dat voornemen leek in het begin best lastig want een mueslireep zit ook in plastic. Om maar iets te noemen. Maar oefening baart kunst en tegenwoordig gaan we plastic vrij op pad.

duurzamer reizen moet

Wijze lessen vind je overal in de bergen.

Les 3. De tijd is nu

De bergen wachten niet. Het ene moment is het prachtig weer, het volgende moment zit je midden in een onweersbui. Je kan er niks aan doen, je moet je aan de elementen overgeven. Het gaat niet om wat wij willen, het gaat om wat op dit moment kan. Als je dat principe niet kan accepteren, zijn de bergen geen veilige plek. We komen graag op de mooiste plekken en de hoogste bergtoppen en daarvoor moet je de natuur respecteren. Het wachten is dan ook niet op het moment dat het ons het beste uitkomt zo’n tocht te maken. Het wachten is tot de natuur ons toestaat haar ontwapende schoonheid te bewonderen. We wachten op de juiste omstandigheden en dan kunnen we vertrekken. Of dat nu om 05.00 uur in de ochtend is, of twee weken later om 14.00 uur in de middag. Je moet gaan wanneer de omstandigheden juist zijn en geen minuut later.

wandelen in Abtenau

Pluk de dag, want morgen kan het heel anders zijn.

Les 4. Ons lichaam is een tempel

Oké, een beetje overdreven is het wel maar echt, ons lichaam is toch echt wel geniaal. Hoe mooi technische outdoorkleding ook is, het is een kunst als het de functie van onze eigen huid ook maar kan evenaren. Want niets is zo ademend, winddicht en waterdicht als onze eigen huid. Zelfreinigend, antibacterieel en zelf herstellend zijn eigenschappen die de huid als geen ander beheerst. En ondanks alle moderne sportattributen, zijn we nog steeds nergens zonder onze goede conditie. En ieder jaar weer verbaast het mij hoe we ons lichaam tot uiterste kunnen trainen.

Sporten die ik ooit niet beheerste, beheers ik met intensieve trainingen binnen een paar weken. Conditie opbouwen gaat als een speer als je er dagelijks mee aan de slag gaat. Ons lichaam is tot zoveel in staat als we zelf toestaan. En daar bieden de bergen uitdaging genoeg!

Mist op de top. Vrouw in regenjas

Waterdicht, winddicht en ademend: onze huid is het allemaal!

Les 5. Sommige bergen zijn te hoog

Wanneer je veel in de bergen bent, wil je regelmatig een top beklimmen. En hoe goed onze voorbereiding ook is, soms is een tocht gewoon te zwaar. Dan moet je dat met pijn in je hart en gekrenkte trots toegeven en omkeren. Zeker met kinderen komt dit best nog wel eens voor. Tsja, ook accepteren kan je leren.

zomer in Alpbach

De reis of het doel?

Les 6. Er zijn zoveel toffe mensen in de wereld

Tijdens het wandelen in Oostenrijk groet je iedereen die je tegenkomt. En als je het groeten een beetje onder de knie hebt, dan blijft het daar vaak niet bij. Voor je het weet sta je schnaps te drinken met een andere klimmer bij het kruis. Of zit je in een berghut die eigenlijk gesloten was, toch een drankje te drinken. Of vertelt een oude boerin je haar ‘geheime cantharellen pluk plaats’. Lach en de wereld lacht naar jou.

Holzalm

Je ontmoet zoveel leuke mensen onderweg.

Les 7. De wereld is prachtig!

Als kind keek ik de hele winter uit naar de eerste sneeuwval. En de hele zomer keek ik uit naar de zomervakantie. Niets anders deed ertoe. Maar nu kan ik genieten van iedere dag van ieder seizoen. De kunst is om het te willen zien. Ik kijk uit naar de saaiste winterdag waarop alleen maar regen valt (want lekker rustig op de piste) of naar de grootste sneeuwdump (want poeder is altijd welkom). Naar winterdagen met alleen maar zon (lekker van genieten) of drukke dagen op de piste (die mij ertoe aanzetten te leren toerskiën en actief te gaan langlaufen). Maar net zo goed naar de vroege lente ochtenden waarop de eerste kruiden uit de grond komen. Thee van verse bloemen en kruiden of zelfgemaakte honing. Zomerdagen met regen, waarop ik weet dat de paddenstoelen de volgende dag de bodem uit schieten. Of de eerste sneeuw in augustus, waarna we altijd met een gondel omhoog gaan om de eerste sneeuwballen te gooien.

Zelfs de herfst, met de droge lucht, eindeloze uitzichten, vallende bladeren en laatste lange wandelingen vind ik nu geweldig. En het leven is echt niet veranderd sinds ik een kind ben. Maar door te leven in de natuur ben ik alles wat erin voorkomt zoveel meer gaan waarderen.

 

 

Bergfamilie » 7 waardevolle lessen die het leven in de bergen mij leerden

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.