- Alles voor je actieve vakantie in de bergen

Genieten van fantastisch uitzichten tijdens het sneeuwschoenwandelen in Hochzeiger (Tirol)

Frank van Delden

Laatste update:

Vanaf de bergkam is het uitzicht fantastisch!

‘Zzzpppf, Zzzpppf’, het geluid van de inklinkende sneeuw is even indrukwekkend als rustgevend tegelijk. Terwijl we langzaam over de sneeuw lopen, hebben we alle tijd om te genieten van het onbeschrijfbaar mooie uitzicht en het gevoel van de sneeuwschoenen in de diepe sneeuw.

We zijn in het Pitztal, in het skigebied Hochzeiger om precies te zijn en doen mee aan een georganiseerde sneeuwschoenwandeltocht. Kevin, onze berggids, neemt ons mee op een route over de ‘grat’. Wanneer we stil zijn, kunnen we genieten van de ultieme rust de de bergen bieden en de roofvogels die regelmatig vlak voor onze neus voorbij vliegen.

Eerst even passen, dan met de ‘skidoo’ omhoog

In het gemoedelijke familieskigebied Hochzeiger worden iedere week twee sneeuwschoenwandelingen georganiseerd. Wij hebben het geluk dat we mee kunnen met de ‘Gratuberschreidung‘, een wandeling over de bergkam.

Vanuit het dal nemen we eerst de gondel en ontmoeten Kevin, onze gids, bij het Trendsport Center. Van hem krijgen we onze sneeuwschoenen. Deze zijn eenvoudig aan te passen aan onze schoenen.

We hebben geluk. Afgelopen dagen heeft het hard gesneeuwd, maar vandaag sneeuwt het niet. Kevin legt uit dat het lawinegevaar door de enorme sneeuwval flink hoog is en dat hij voor ons een verrassing in petto heeft. We moeten onze sneeuwschoenen weer uittrekken.

Vanwege het lawinegevaar is het onverstandig om de ‘normale’ route te lopen. Omdat we maar met een klein groepje zijn, gaan we voor deze ene keer omhoog met de ‘skidoo’. Met zijn vieren klimmen we op de sneeuwscooter en razen de piste op naar het startpunt van de wandeling. Wat een begin van het avontuur!

Wennen aan de sneeuwschoenen? Niet nodig!

Eenmaal boven aangekomen trekken we de sneeuwschoenen, die we eerder gekregen hebben, aan. Kevin, onze gids, controleert of ze bij iedereen goed vast zitten en leggen ons kort en bondig de techniek uit. Als we gewoon zo lopen als normaal, komt het wel goed. Dat Klinkt eenvoudig. We kunnen inmiddels uit ervaring zeggen, dat deze uitleg meer dan voldoende is. Iedereen kan sneeuwschoenwandelen. Ook de mensen in onze groep die het voor het eerst doen, maken zonder problemen hun eerste meters op de sneeuwschoenen.

Wennen aan de sneeuwschoenen is niet nodig.

Wandelen door 30 centimeter diepe sneeuw

Langzaam lopen we door 30 centimeter diepe sneeuw. Kevin loopt voor op en wij hoeven alleen maar te volgen. Al snel zien we de eerste roofvogel, een buizerd, die ons op nog geen 20 meter aan voorbij vliegt. Regelmatig horen we ‘Zzzpppf, Zzzpppf’, onze gids legt uit dat dit de lucht is die tussen verschillende sneeuwlagen wordt uitgeperst. Op een steile helling kan dit een lawine veroorzaken. Op de route de wij wandelen hoeven we daar gelukkig niet bang voor te zijn.

Er ligt zo’n 30 cm verse sneeuw.

Over de bergkam wandelen is een fantastische ervaring

Terwijl we over de bergkam lopen, genieten we van een geweldig uitzicht. Welke kant we ook opkijken, overal zien we indrukwekkende bergtoppen bedekt met een dik pak sneeuw. Sneeuwschoenwandelen in de bergen is een fantastische ervaring. Sneeuwschoenen brengen je op plekken die anders totaal onbereikbaar zijn. Hoewel het skigebied dichtbij is, zijn we tegelijkertijd diep in de ruige natuur. Deze ervaring zullen we niet snel vergeten.

Zelf een keer deze sneeuwschoenwandeling meemaken?

Ben je door het lezen van dit artikel enthousiast geworden en wil je zelf ook een keer sneeuwschoenwandelen in het familieskigebied Hochzeiger? Dat kan! Gedurende de winter worden er door de skischool iedere week twee wandelingen georganiseerd. Het enige wat je moet doen is je vooraf opgeven bij de skischool of het toerismebureau. Dat kan door te bellen: +43 5414 8691, of via e-mail: info@skischulc-hochzeger.com

Duur van de wandeling

De wandeling op dinsdag start om 14:00 uur en duurt tot 15:30 uur. Deze korte eenvoudige wandeling is perfect voor een eerste kennismaking. Op donderdag start de sneeuwschoenwandeling al om 12:30 uur en ook deze eindigt om 15:30 uur. Je hebt daarna nog tijd genoeg voor de laatste lift om 16:30 uur terug gaat naar het dal.

De wandeling gaat grotendeels over vlak terrein of bergafwaarts en is niet al te moeilijk. Ook wandelaars die de 50 al gepasseerd zijn kunnen zonder problemen meekomen.  Onderweg wordt regelmatig gestopt om te genieten van het uitzicht of voor uitleg over de natuur en de omgeving.

Je kunt kiezen uit een wandeling van 1,5 of 3 uur.

Kosten

Deelname aan de wandeling kost 28-45 euro. In deze prijs zijn de huur van sneeuwschoenen en de kosten van de gids inbegrepen. Hou er rekening mee dat je een liftkaart nodig hebt om met de liften omhoog te gaan. Ben je niet in het bezit van een skipas? Dan kan je tegen gereduceerd tarief een dagkaart kopen.

Wat neem je mee?

Om deze wandeling te kunnen doen, heb je de volgende zaken nodig:

Vergeet niet om je warm aan te kleden. Idealiter kies je voor het 3-lagen principe. Dan kan je de kleding aan de weersomstandigheden aanpassen. Een warme ski- of wandelbroek, thermokleding, midlayer en een hardshell zijn ideaal. Maar je gewone ski jas kan natuurlijk ook.

Nog meer vragen?

Heb je specifieke vragen? Stel ze dan via het opmerkingenveld onder aan het artikel. Of kijk op de officiële website van de skschool Hochzeiger voor meer informatie (in het Duits).

Raften in Oostenrijk

Frank van Delden

Vanuit Oostenrijk schrijf ik over alles wat met bergen, avontuurlijke vakanties, kamperen en outdooractiviteiten te maken heeft. Mijn favoriete activiteiten zijn (toer)skiën, wandelen, (downhill) mountainbiken en fotograferen. Ik wil iedereen graag laten zien hoe veel er te zien, doen en te beleven is in de bergen.

Daarnaast heb ik inmiddels uitgebreide ervaring met het testen van de wandelschoenen, outdoorkleding, outdoorgear en gadgets.

Eerder Verschenen

Paklijst voor je huttentocht? Deze items staam op onze huttentocht checklist

Review: opblaasbare slee van Decathlon getest

Ook Interessant

1 gedachte over “Genieten van fantastisch uitzichten tijdens het sneeuwschoenwandelen in Hochzeiger (Tirol)”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.