5 x interessante weetjes over Oostenrijk

Dat wij gek zijn op Oostenrijk is ondertussen geen geheim meer. Maar deze 5 Oostenrijk weetjes zijn nog wel een soort van geheim. Ze zijn namelijk bij veel mensen niet bekend. Daarom delen we vandaag 5 interessante weetjes, waar je mooi je voordeel mee kan doen tijdens jouw vakanties in Oostenrijk!

krimml watervallen zomer

De Krimmler waterval is de grootste van Europa.

1. Oostenrijk heeft de grootste waterval van Europa

De Oostenrijkse Krimml waterval in SalzburgerLand is met een hoogte van maar liefst 380 meter, de grootste waterval van Europa. De Krimml waterval ligt in Nationalpark Hohe Tauern en kan bezocht worden tijdens een vakantie in Oostenrijk. Het is zelfs een heus kuuroord. Mensen die lijden aan astma kunnen een arrangement boeken waarbij ze twee weken lang dagelijks 20 minuten voor de waterval doorbrengen. Door het inademen van de schone, zuurstofrijke, vochtige lucht zijn ze vervolgens een half jaar klachtenvrij.

leuke weetjes over Oostenrijk

Bergmarmotten maken een fluitend geluid

2. De Oostenrijkse bergmarmotten ‘fluiten’

Wanneer je tijdens een wandeling in de bergen gefluit hoort, denk je waarschijnlijk dat het een vogel is. De kans is echter groter dat je een bergmarmot (of, in het Oostenrijks: Mankei) hoort. Deze bijzondere dieren maken een fluitend geluid om elkaar te waarschuwen voor gevaar of indringers, jij dus šŸ˜‰ Kijk dus niet alleen in de lucht, maar ook op de grond wanneer een harde fluit hoort in het bos. Het kleine bergdorp Filzmoos staat bekend als perfecte plaats voor het spotten van bergmarmotten.

weetjes Oostenrijk

Kinderkrampus tijdens de krampuslauf

3. Oostenrijkers zijn fanatieke Sinterklaasvierders

De Oostenrijkse kinderen geloven in Sinterklaas. Sinterklaas komt in Oostenrijk op 6 december en brengt, net als in Nederland, cadeaus voor de kinderen mee. De Oostenrijkse Sinterklaas wordt vergezeld door engelen en Krampus. De engelen zijn schattige meisjes die snoep en pinda’s uitdelen. De krampussen zijn echter monsters uit de hel met takkenbossen. Met hun takkenbossen kunnen ze gemene klappen uitdelen. In de aanloop naar Sinterklaas vinden in veel dorpen ‘krampuslaufen’ ofwel: optochten van krampussen plaats. De krampussen worden dan door hekken van de toeschouwers gescheiden. Een mooi stukje folklore voor wie Oostenrijk in december bezoekt!

weetjes over Oostenrijk

De Zirbenschnapps is een ware specialiteit

4. Het is vast wel ergens vierĀ twaalf uur

Waar we in Nederland om vier uur met de borrel kunnen beginnen, kan dat in Oostenrijk vanaf 12 uur. ’s Middags. En waar we in Nederland soms om twee uur zeggen: ‘het is vast ergens vier uur’ om onze wijnconsumptie midden op de dag te verantwoorden, zeggen Oostenrijks om 10 uur ’s morgens iets gelijksoortig terwijl ze een halve liter bier tot zich nemen. Kortom: wanneer je in Oostenrijk zin hebt in een schnaps bij je ontbijt, hoef je je niet te beheersen. Sterker nog: de dag beginnen met eens schnaps is voor veel mensen het beste medicijn om ziektes buiten de deur te houden.

Suppen op de 'Krummschnablsee'

Suppen op de ‘Krummschnablsee’

5. Oostenrijkse bergmeren zijn voorzien van kraakhelder, brandschoon bergwater

Oostenrijk ligt niet aan het strand. Volgens mij is dat de belangrijkste reden dat vakantiegangers massaal door Oostenrijk heenrijden en pas stoppen in Italiƫ, Sloveniƫ of Kroatiƫ. Maar waar de Europese stranden en zeeƫn overspoeld worden met toeristen en afval, zijn de Oostenrijkse meren brandschoon. Genoeg plaats voor enorme picknickkleden en altijd schoon water (want stromend). Het enige nadeel? Het water is ijskoud. Zeker aan het begin van het seizoen.

 

 

vakantie Oostenrijk Ā» 5 x interessante weetjes over Oostenrijk

verder lezen op bergfamilie.nl

1 opmerking

Henk 30 april 2019 - 20:32

Met zo’n blog kom ik al in de stemming, in juni gaan we weer richting Oostenrijk

Antwoord

Laat een opmerking achter..