Kleding voor een zomervakantie in de bergen

kleding voor een zomervakantie in de bergenTijdens onze eerste zomervakantie in de bergen waren we (achteraf gezien) totaal niet voorbereid. We hadden een baby van 3 maanden voor wie we alles (maar dan ook echt alles) hadden meegenomen. Maar ons meest technische outdoorkleding lag thuis in de kast. En dat terwijl je met een baby (in de draagzak of in de wandelwagen) de mooiste wandelingen ‘gewoon’ kan ondernemen. We gaven die betreffende vakantie in Zwitserland meer uit aan outdoorkleding en schoenen dan we ooit thuis hadden gedaan. Maar het was het waard. We konden met de gondel omhoog en we genoten volop van elkaar en de natuur.

Maar we hadden onszelf een hoop geld, tijd en moeite kunnen besparen door de volgende spullen gewoon in te pakken. Ze liggen immers bij de meeste mensen gewoon in de kast.

kleding voor zomervakantie in de bergen

Kleding voor een zomervakantie in de bergen

In de bergen is het weer wisselend. Sowieso koelt het ’s avonds altijd af. En wordt het ’s nachts doorgaans vochtig. In de vroege uren zie je vochtige mist optrekken vanaf de bodem steeds hoger de bergen in. Als je ’s avonds nog lekker buiten wil kunnen zitten, dan moet je dus iets warms bij je hebben. Hieronder onze tips om op alles voorbereid te zijn.

Regenjas

Regen kan in de bergen meerdere keren op een dag voorkomen. Het kan na twee minuten weer ophouden maar het kan ook 2 dagen aanhouden. Een regenjas is daarom een must. Zorg dat je hem elke wandeling in je rugzak hebt zitten.

Wandelschoenen

Ook een must. In de bergen wandel je doorgaans op onverharde paden. Dat loopt heel lekker en daardoor voel je je omringt door natuur, maar het vraagt wel goede wandelschoenen. Wandelschoenen zijn verkrijgbaar in verschillende categorieën en waarschijnlijk heb je wel iets geschikt in de kast staan. Neem ze mee!

Thermokleding

Begin elke outfit met een baselayer. Oftewel: een wandelshirt. Een hemd, shirt met korte mouwen of lichte thermokleding die je voor de wintersport aanschafte. Het is allemaal goed. Thermokleding houdt je droog, warm en comfortabel.

Fleece of midlayer

Omdat het ’s avonds afkoelt heb je een fleece of midlayer nodig om je warm te houden. Op bewolkte dagen komt deze ook van pas. Of tijdens de lunch op een terras. Het weer wisselt snel in de bergen, dus zorg ook dat je een fleece of midlayer in je rugzak hebt zitten tijdens het wandelen.

Zonnebril en of pet

Uv straling is feller in de bergen. Houdt hier rekening mee en bescherm jezelf goed. Draag zonnebrand en een goede zonnebril in categorie 3. Ga je de gletsjer bezoeken? Gebruik dan een zonnebril in categorie 4. Heb je deze niet? Overweeg er dan één aan te schaffen. Er is al een degelijke, goed functionerende categorie 4 zonnebril te koop voor minder dan 20 euro!

Wandelsokken

Tot slot wandelsokken. Wanneer je ze niet hebt, koop ze dan zo snel mogelijk. Ze voorkomen zweetvoeten in je wandelschoenen, maar ze helpen je ook blaren voorkomen. Een paar van de beste wandelsokken is een kleine investering maar maakt een groot verschil. Echt waar, hier lees je er meer over.

kleding zomervakantie bergen

Kleding voor bergvakantie, de basis

Bovenstaande items zorgen voor een goede basis tijdens een zomervakantie in de bergen. Wanneer je vaker in de zomermaanden in de bergen verblijft, zal de lijst waarschijnlijk groeien. Ik draag zelf graag een hoofdband op koudere dagen en ook de nekwarmer zit standaard in mijn wandelrugzak. Deze gebruik ik niet alleen om mijn nek, maar ook als haarband.

Naast deze basis is het eerste om naar te kijken een goede wandelbroek. Op het moment van schrijven zijn wij een aantal outdoorbroeken aan het testen en we hopen hier snel meer advies over te kunnen geven. De outdoorbroek (of wandelbroek) is geen must, maar een dunne, sneldrogende en eventueel afritsbare broek is wel fijn tijdens een outdoorvakantie in de bergen.

bergvakantie zomerkleding

Welke kleding neem jij mee op zomervakantie in de bergen?

Heb je nog een gouden tip die we hierboven niet genoemd hebben? We horen het graag! We reizen inmiddels al 15 jaar door de bergen in alle seizoenen, maar we leren nog elke maand bij. Laat jouw gouden tip achter in het opmerkingenveld.

 

 

Gear » Kleding voor een zomervakantie in de bergen

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..