Winterwandelen: alle informatie om te starten op een rij

Winterwandelen wordt ieder jaar populairder. Steeds meer mensen ontdekken deze laagdrempelige vorm van wintersport en de fantastische uitwerking die het op je heeft. Frisse lucht, lichaamsbeweging, tijd in de natuur en het knisperende geluid van sneeuw onder je schoenen. Combineer dat met vakantie, lekker eten en prachtige uitzichten en je begrijpt waarschijnlijk wel waarom winterwandelen steeds populairder wordt.

winterwandeling met het hele gezin

Een winterwandeling met het hele gezin.

Of je nu een fervent wintersporter bent of een doorgaans inactieve natuurliefhebber. Winterwandelen is goed voor iedereen. Het geeft ruimte in je hoofd en is het perfecte middel tegen stress, spanning en andere vervelende gevolgen van een druk leven. Het witte landschap, de overvloed aan natuur, de onontkombare elementen en de lichamelijke activiteiten brengen rust en ruimte in je hoofd. In dit artikel hebben we alle informatie en onze eigen ervaringen gecombineerd om je zo snel mogelijk op weg te helpen naar jouw winterwandeling of winterwandelvakantie.

Winterwandelen: wat is het precies?

Winterwandelen is wandelen door een winterse omgeving. Niet meer en niet minder. Wanneer het in Nederland gesneeuwd heeft, kan je dus winterwandelen in Nederland. Omdat Nederland niet zo sneeuwzeker is, is de kans op deze mogelijkheid helaas relatief klein. Wij focussen ons in dit artikel daarom op het winterwandelen in sneeuwzekere gebieden.

winterwandelen dachstein gletsjer

Een winterwandeling op de gletsjer van Dachstein.

Waar kan je winterwandelen?

Sneeuwzekere gebieden vormen de basis. Daarvoor moet de sneeuw wel eerst platgereden worden. Daardoor ontstaat een ‘winterwandelpad’. Een sneeuwpad waarin je niet wegzakt wanneer je eroverheen loopt.

Winterwandelen in Oostenrijk

In Oostenrijk hebben wij veruit de meeste ervaring opgedaan. Veel gebieden zijn sneeuwzeker, de winterwandelroutes worden hier uitstekend geprepareerd en er is veel keuze. Lees bijvoorbeeld eens over onze winterwandeling in Stubai, Wildkogel Arena of Dachstein.

Winterwandelen in Italië

Ook in Italië kan je prachtige wandelingen door de sneeuw maken tijdens de wintermaanden. Met name Zuid-Tirol is een hele geschikte bestemming voor deze activiteit. Het voordeel van Zuid-Tirol is dat de Oostenrijkse netheid en punctualiteit (denk schone hotelkamers en goed geprepareerde wandelpaden) worden gecombineerd met het Italiaanse Dolce Vita (denk culinaire feestjes).

Bewegwijzering winterwandelen

Bewegwijzering is duidelijk aangegeven.

Winterwandelen in Zwitserland

Winterwandelen in Zwitserland is weer een heel andere ervaring. In Zwitserland kiezen we het liefst voor de autovrije wintersportdorpen waardoor de rust en stilte nog meer over je heen vallen. De wandelingen en bewegwijzering zijn hier ook goed uitgezet. Het grote verschil met bovenstaande landen zijn de ruigere bergen, het hogere prijsniveau en de nog grotere verlatenheid onderweg.

Winterwandelen in Scandinavië

Hoog op ons lijstje staat Scandinavië, maar helaas zijn we nog niet verder gekomen dan winterse wandelingen door de prachtige ongerepte natuur van Zweden. We kunnen hier dus helaas weinig meer over vertellen dan dat het mogelijk is.

stubai winterwandeling

Winterwandelen: alleen of met een groep?

Speciale winterwandelreizen

Er zijn speciale, compleet georganiseerde winterwandelreizen te boeken. Deze vindt je onder andere bij Kras en Oad.

Zelf een reis ondernemen

Maar je kan natuurlijk ook zelf een reis naar een winterwandelbestemming boeken en daar zelfstandig wandelingen ondernemen. Zo hebben veel wintersportbestemingen in SalzburgerLand (Filzmoos is zo’n bestemming bij uitstek) en Tirol (Stubaital is hier het perfecte voorbeeld) uitgebreide en makkelijk zelf te ondernemen winterwandelmogelijkheden.

kleding voor winterwandelen

Zorg voor warme en functionele kleding.

Wat heb je nodig?

Winterwandelen doe je in wandelkleding. Maar dan wel wandelkleding die geschikt is voor een sneeuwrijke omgeving. Tijdens je winterwandelingen kan het sneeuwen, waaien of zonnig zijn. En dan kunnen de verschillende weersomstandigheden zich ook nog eens rap afwisselen. Je moet daarom iedere dag op alle omstandigheden voorbereid zijn, met zo min mogelijk kleding.

Laagjes is in dit geval sowieso het toverwoord. Dunne laagjes, zodat je makkelijk iets aan kan trekken of iets uit kan doen. Wanneer je een winterwandelvakantie tegemoet gaat, zorg dan dat je sowieso de volgende spullen meeneemt.

De lijst lijkt misschien lang, maar als je regelmatig wandelt, heb je de meeste spullen waarschijnlijk ‘gewoon’ al in huis.

Heb je wandelstokken nodig om te winterwandelen?

Wandelstokken worden steeds vaker ingezet bij wandelingen en bergwandelingen. Zo ook in de winter. Ze geven een stukje houvast en zekerheid en zorgen voor een bepaald ritme in je wandeling. Wandelstokken zijn niet noodzakelijk om te winterwandelen. Je kan prima zonder wandelstokken een week of langer veilig door de sneeuw wandelen.

Maar wanneer je het spannend vindt, of snel bang bent op gladde sneeuwrijke paden, dan kunnen we wandelstokken van harte aanbevelen. Je hoeft niet direct de allerbeste (en allerduurste) te kopen. Wij probeerde deze wandelstokken van 15 euro, welke op zich prima bevallen om mee te starten.

wandelstokken voor je winterwandeling

Wandelstokken geven extra ondersteuning op gladde stukken.

Wat voor wandelschoenen zijn het beste voor winterwandelingen?

Je hebt speciale wandelschoenen voor winterwandelingen. Zelf vind ik de wandelschoenen van Sorel heel erg aangenaam. Ze geven veel grip op sneeuw en ijs en ze zijn lekker warm. Reguliere wandelschoenen volstaan ook heel goed voor een winterwandelingen. Maar je kan ook kiezen voor snowboots. Kortom, kies iets waar je je comfortabel bij voelt. Hier vind je een uitgebreide selectie van winterwandelschoenen voor een lage prijs en hier vind je een uitgebreide collectie van de kwalitatief hoger aangeschreven  merken.

Wat is een goede jas voor winterwandelen?

Je kan een winterwandeling maken in je ski jack. Maar wanneer je meerdere winterwandelingen wil maken, dan adviseren we je een outdoor jas. De jas moet niet te zwaar zijn en comfortabel dragen. Lichtgewicht, ademend, winddicht en waterafstotend. Zelf  heb ik verschillende outdoorjassen voor de winter die ik van harte kan aanbevelen. Maar je kan ook eens hier of hier kijken, voor typische outdoorjassen. Let bij het kopen van de jas op het adement vermogen en de warmte. Een hoogopstaande kraag, strakke boorden bij de armen en een capuchon zijn een must voor je winterwandelingen.

winterwandelen canada

Tijdens extreme kou, komt een skibroek van pas.

Voor wie is winterwandelen geschikt?

Winterwandelen is geschikt voor iedereen wie het graag wil doen en goed ter been is. Jong of oud, man of vrouw, slechte conditie of uitermate sportief, ziek, zwanger of misselijk. Als het idee je aanstaat, dan moet je het gewoon gaan doen!

Winterwandelen met de hond

Je kan winterwandelen met je hond. Mits je hond tegen de kou kan natuurlijk. Tijdens winterwandelingen komen we heel vaak mensen met hun hond tegen. In de Alpenlanden is het verplicht om je hond aan de lijn te houden. Het is belangrijk dat je je hieraan houdt omdat de natuur (het wild) het doorgaans als zwaar genoeg heeft in de winter, zonder dat ze opgeschrikt worden door loslopende honden.

Honden mogen ook mee met de skilift omhoog om daar de hoger liggende wandelpaden te bereiken. Wanneer je jouw hond meeneemt in een gondel (bakjes lift) moet je hond gemuilkorfd worden. Wanneer je je hond meeneemt in een stoeltjeslift hoeft dit doorgaans niet.

Soms zien we honden die sokken aanhebben bij het winterwandelen. Of dit voor jouw hond noodzakelijk is, kan je het beste zelf beslissen.

Hondenpoep moet hoe dan ook opgeruimd worden en mag niet op de wandelpaden of aan de zijkant van de paden blijven liggen. De wandelpaden zijn na de winter weer weilanden en die houden ze in Oostenrijk graag schoon voor het grazende vee.

Winterwandelen met baby

Winterwandelen met een baby is natuurlijk heel bijzonder, maar vraagt wat extra voorbereiding. Zelf zou je het niet zo snel koud krijgen omdat je actief in beweging bent. Maar een baby beweegt niet en zal dus veel meer te lijden hebben onder de kou. Kleed je kind daarom goed aan en vergeet niet de voeten, handen en het hoofd te bedekken. Een paar warme slofjes of schoentjes, handschoenen en een muts zijn onmisbaar.

Winterwandelingen met kinderen

Is je kind al wat groter? Dan kan je op de winterwandelpaden een slee meenemen. Ook hier is het belangrijk om je kind goed aan te kleden en te zorgen voor een voetenzak of deken op de slee. Wanneer je kind in de kinderwagen of op de slee zit, is een zonnebril voor je kind onmisbaar! Het zonlicht in de bergen is behoorlijk fel en wordt door de sneeuw nog eens extra weerkaatst. Bescherm de ogen (en de huid) van je kind daarom goed.

winterwandelen met gids

Met een gids kom je op de mooiste plekken.

Onze tips voor winterwandelen

Wij hebben (zowel als gezin als individueel) talloze winterwandelingen gemaakt. Op alle winterse bestemmingen waar we de afgelopen jaren geweest zijn, zijn we aan het wandelen geslagen. En ondanks dat we fervent wintersporters zijn, maken we altijd ruimte voor één of meerdere winterwandelingen. We geniete er altijd van en de kinderen kiezen er steeds vaker voor om mee te gaan op deze wandelingen. We delen onze persoonlijke tips voor geslaagde winterwandelingen dan ook heel graag met je.

Winterwandelen met gids

Wanneer je op de plek van bestemming bent, ga dan direct bij het toerismebureau langs en informeer naar de mogelijkheden om een wandeling met gids te maken. In Oostenrijk wordt dit op veel plaatsen (kosteloos of tegen kleine vergoeding) aangeboden. Uiteraard kent de gids de mooiste plekjes en de geheimen van de natuur. De winterwandelingen met gids behoren tot onze favorieten. Een mogelijkheid om zo’n wandeling te maken slaan we NOOIT af. Dankzij dit soort wandelingen onder begeleiding van gids of ranger hebben we vaak wild gezien en veel over de natuur geleerd.

Zo hebben we dankzij een gids in Wildkogel Arena adelaars kunnen aanschouwen, in Jasper (Canada) een ijsgrot bezocht (die we zelf nooit hadden kunnen vinden) en hebben we in Dorfgastein krachtplaasen in de natuur bezocht.

Eten en drinken meenemen

Het overkomt ons nog steeds. Je hebt het voornemen om een wandeling van twee uur te maken en je neemt voor die duur eten en drinken mee. Maar onderweg kom je zoveel moois tegen dat je graag wat verder wandelt, of besluit toch een andere route te volgen. Neem daarom altijd meer eten en drinken mee dan je denkt nodig te hebben. Zo kan je onderweg genieten van al het moois dat je tegenkomt of toch die langere route nemen.

Telefoon altijd ’s nachts opladen

De accu van je telefoon loopt snel leeg in de kou. Zeker als je hem ook nog eens gebruikt om foto’s te nemen van het prachtige landschap onderweg. Toch is het van cruciaal belang dat je je telefoon kan gebruiken in geval van nood. Wanneer je onverhoopt hulp nodig hebt (vanwege een ongeval of omdat je verdwaalt). Zorg daarom altijd dat je met een volle accu vertrekt. En neem desnoods een powerbank mee om je telefoon onderweg op te kunnen laden.

Bergfex

De app voor iedereen die wil winterwandelen. De mooiste routes inclusief kaarten, hoogtemeter, af te leggen afstanden en weersvoorspellingen. De app is gratis te downloaden, dus waar wacht je nog op?

 

 

 

 

 

Winterwandelen » Winterwandelen: alle informatie om te starten op een rij

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..