Wintersport zonder skiën, 5 leuke activiteiten naast de piste

Wil je mee op wintersport zonder skiën? Dat kan natuurlijk. Er is in de bergen genoeg te doen. En als je gezelschap wél wil skiën dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om alleen of met anderen (die je nog niet kent) leuke activiteiten te ondernemen. En het hoeft niet eens per se heel sportief.

Zelf vind ik skiën heel leuk, maar niet elke dag. Ik wissel het daarom af met andere activiteiten in de bergen. In dit artikel deel ik mijn 5 favoriete activiteiten voor tijdens de wintersport als je niet wil skiën.

Sneeuwschoenwandelen: de ultieme winteractiviteit

‘Gaap’. Dat was eigenlijk het eerste wat ik dacht toen ik ging sneeuwschoenwandelen. Ondertussen heb ik meerdere wandelingen gemaakt en bezit ik een eigen setje sneeuwschoenen en wandelstokken. Het is namelijk ontzettend leuk om te doen en alles behalve slaapverwekkend.

Je kan het zo uitdagend maken als je zelf wil. Maak je een wandeling van een uur naar een berghut? Of beklim je de top van een berg? Veel skidorpen bieden (gratis) wandelingen aan onder leiding van een gids. En de huur van een uitrusting kost rond de 5 euro per dag.

sneeuwschoenwandeling Wildkogel Arena
Sneeuwschoenwandelen, de ultieme winterse activiteit.

Iedereen kan het direct, je hoeft niks nieuws te leren of ergens aan te wennen. Vallen doe je nauwelijks (ik ben in al die tijd 1x voorover gekiept omdat mijn sneeuwschoen te diep wegzonk bij een afdaling, maar dat was na extreme sneeuwval). Dus heb je geen zin om te skiën, maar wil je wel actief bezig zijn, dan is het sneeuwschoenwandelen een goed alternatief!

Meer over sneeuwschoenwandelen

Meer weten over sneeuwschoenwandelen? Lees dan vooral de volgende inspirerende artikelen:

Leuk voor skiërs en niet skiërs: rodelen

Met de skilift omhoog en met de slee naar beneden.

Of: een mooie wandeling bergopwaarts en met de slee naar beneden.

Tijdens het rodelen is het uitzicht fenomenaal.
Tijdens het rodelen is het uitzicht fenomenaal.

Rodelen is leuk, maar vereist een klein beetje oefening. Hier lees je hoe je het doet. Het goede nieuws is: iedereen kan het leren. Maar wees niet bang om te vallen. En je hebt een skihelm en een paar goede handschoenen nodig. Rodelen is vooral leuk als groepsactiviteit. Daarentegen is rodelen minder geschikt om alleen te ondernemen.

Meer over rodelen

Wil je zelf een keer gaan rodelen deze winter? Of wil je er meer over weten? Lees dan vooral een van deze artikelen:

Langlaufen: in alle rust genieten van de natuur

Langlaufen is dan weer typisch een activiteit die je alleen kan ondernemen. Langlaufen telt misschien niet helemaal mee als wintersport zonder skiën, want je hebt wel ski’s aan. Maar langlaufen doe je niet op de piste, maar op de loipe. En de blauwe loipe hebben nauwelijks hellingen. Je hebt daardoor alleen de vaart die je zelf maakt. Je glijdt heel rustig door vlakke landschappen vol sneeuw terwijl je de tijd hebt om de omgeving in je op te nemen.

Heel soms kom je andere langlaufers tegen. Deze zullen je allemaal groeten, dus groet vooral terug. De techniek heb je snel onder de knie, maar je moet het wel even leren.

Langlaufen in Kleinarl
Zelfs in het hoogseizoen is het niet druk op de loipe.

Een langlaufset huur je voor ongeveer 15 euro per dag bij de skiverhuur. Ben je onzeker over je start? Boek er dan een uur les bij (doorgaans 50 euro) dan weet je zeker dat je goed van start gaat.

Natuurlijk kan je langlaufen ook met meerdere tegelijk doen.

Meer over langlaufen

Meer weten? Onderstaande artikelen zijn informatie en een inspiratie.

Winterwandelen als wintersport

Als laatste, maar zeker niet als minste is het winterwandelen. Lange of korte wandelingen op de plat gewalste wandelpaden. Met de hond, met de kinderwagen, met kinderen die net kunnen lopen, met de slee. Met opa of oma, met je zwangere vriendin. Winterwandelen kan altijd en wordt hier veel gedaan. Je krijgt er ontzettend veel energie van (zeker op zonnige dagen), het ruikt zo lekker om je heen en iedereen kan het!

Winterwandelen sneeuw en bergen.
Winterwandelen is een leuke familie activiteit.

Geen training, geen speciaal materiaal, geen risico’s. En je kan letterlijk de mooiste plekken uitkiezen. Mijn favoriete winterwandeling is op de Postalm in Abtenau. Maar vanaf ieder hotel in de Alpen kan je direct aan een winterwandelingen beginnen. Als is het maar een rondje naar de Oostenrijkse bakker 😉

Meer over winterwandelen

Op zoek naar inspiratie? Of wil je gewoon meer weten over winterwandelen? Bekijk dan vooral ook:

Ontspannen in de thermen

Geen zin om sportief aan de slag te gaan? En mijd je de kou ook liever? Kies dan voor een dag in de thermen. Je zou met je hele gezelschap naar een accommodatie met uitgebreide saunafaciliteiten kunnen gaan. Maar je kan ook een dag in een saunacomplex boeken. In de Alpen zijn op veel plekken natuurlijke thermen, waar je met gemak een hele dag terecht kan.

Verschillende sauna’s, zwembaden, rustruimtes en restaurants, alles is hier aanwezig. Baden in de Alpen, omgeven door besneeuwde bergtoppen. Het is een bijzondere ervaring!

ontspannen in de termen tijdens wintersport zonder skiën
Wintersport zonder skiën? De thermen bieden veel mogelijkheden.
Winter » Wintersport zonder skiën, 5 leuke activiteiten naast de piste

verder lezen op bergfamilie.nl

6 opmerkingen

Inge | Monsieur Mango 7 maart 2019 - 09:33

Ik ben nog nooit op wintersport geweest, maar ik kan mij voorstellen dat het op den duur een beetje kan vervelen als je alleen maar hetzelfde doet. Dat langlaufen lijkt mij eigenlijk wel wat, dat klinkt leuk! 🙂

Antwoord
Laura 7 maart 2019 - 09:40

Handig artikel! Ik ben niet het type om op skies te staan, maar zou het wel erg leuk vinden om een keer op ‘wintersport’ te gaan! Heerlijk in de sneeuw met een lekker zonnetje. Klinkt altijd zo leuk!

Antwoord
Marleen 7 maart 2019 - 09:48

Er is zoveel leuks te doen! Met rodelen op stip nr 1!

Antwoord
melanie hoogvliet 7 maart 2019 - 19:42

Ik zou zeker lekker gaan wandelen en daarna lekker in de spa relaxen . Dat klinkt me als muziek in de oren.

Antwoord
Janet 8 maart 2019 - 22:29

Ik ben nog nooit op wintersport geweest. Ik heb wel een keertje geskied en dat was geen succes, dus wellicht zijn deze activiteiten geschikter voor me. 😉

Antwoord

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.