Wintersport zonder skiën, 5 leuke activiteiten naast de piste

Wil je mee op wintersport zonder skiën? Dat kan natuurlijk. Er is in de bergen genoeg te doen. En als je gezelschap wél wil skiën dan zijn er nog genoeg mogelijkheden om alleen of met anderen (die je nog niet kent) leuke activiteiten te ondernemen. En het hoeft niet eens per se heel sportief.

Zelf vind ik skiën heel leuk, maar niet elke dag. Ik wissel het daarom af met andere activiteiten in de bergen. In dit artikel deel ik mijn 5 favoriete activiteiten voor tijdens de wintersport als je niet wil skiën.

ontspannen in de termen tijdens wintersport zonder skiën

Wintersport zonder skiën? De thermen bieden veel mogelijkheden.

Ontspannen in de thermen

Geen zin om sportief aan de slag te gaan? En mijd je de kou ook liever? Kies dan voor een dag in de thermen. Je zou met je hele gezelschap naar een accommodatie met uitgebreide saunafaciliteiten kunnen gaan. Maar je kan ook een dag in een saunacomplex boeken. In de Alpen zijn op veel plekken natuurlijke thermen, waar je met gemak een hele dag terecht kan.

Verschillende sauna’s, zwembaden, rustruimtes en restaurants, alles is hier aanwezig. Baden in de Alpen, omgeven door besneeuwde bergtoppen. Het is een bijzondere ervaring!

gerzkopf sneeuschoenwandeling tijdens wintersport zonder skiën

Een sneeuwschoenwandeling is heel bijzondere ervaring!

Sneeuwschoenwandelen als winteractiviteit

Gaap. Dat was eigenlijk het eerste wat ik dacht toen ik ging sneeuwschoenwandelen. Ondertussen heb ik meerdere wandelingen gemaakt en bezit ik een eigen setje sneeuwschoenen en wandelstokken. Het is namelijk ontzettend leuk om te doen en alles behalve slaapverwekkend.

Je kan het zo uitdagend maken als je zelf wil. Maak je een wandeling van een uur naar een berghut? Of beklim je de top van een berg? Veel skidorpen bieden (gratis) wandelingen aan onder leiding van een gids. En de huur van een uitrusting kost rond de 5 euro per dag.

Iedereen kan het direct, je hoeft niks nieuws te leren of ergens aan te wennen. Vallen doe je nauwelijks (ik ben in al die tijd 1x voorover gekiept omdat mijn sneeuwschoen te diep wegzonk bij een afdaling, maar dat was na extreme sneeuwval). Dus heb je geen zin om te skiën, maar wil je wel actief bezig zijn, dan is het sneeuwschoenwandelen een goed alternatief!

niet skiën tijdens de wintersport welrodelen

Rodelen is een leuke groepsactiviteit

Voor skiërs en niet skiërs: Rodelen

Met de skilift omhoog en met de slee naar beneden.

Of: een mooie wandeling bergopwaarts en met de slee naar beneden.

Rodelen is leuk, maar vereist een klein beetje techniekbeheersing. Hier lees je hoe je het doet. Het goede nieuws is: iedereen kan het leren. Maar wees niet bang om te vallen. En je hebt een skihelm en een paar goede handschoenen nodig. Rodelen is vooral leuk als groepsactiviteit. Daarentegen is rodelen minder geschikt om alleen te ondernemen.

Wintersport maar niet skiën, probeer langlaufen eens

Langlaufen in een oase van rust en en natuur

Niet skiën maar langlaufen

Langlaufen is dan weer typisch een activiteit die je alleen kan ondernemen. Langlaufen telt misschien niet helemaal mee als wintersport zonder skiën, want je hebt wel ski’s aan. Maar langlaufen die je niet op de piste, maar op de loipe. En de blauwe loipe hebben nauwelijks hellingen. Je hebt daardoor alleen de vaart die je zelf maakt. Je glijdt door vlakke landschappen vol sneeuw terwijl je de tijd hebt om de omgeving in je op te nemen.

Heel soms kom je andere langlaufers tegen. Deze zullen je allemaal groeten, dus groet vooral terug. De techniek heb je snel onder de knie, maar je moet het wel even leren.

Een langlaufset huur je voor ongeveer 15 euro per dag bij de skiverhuur. Ben je onzeker over je start? Boek er dan een uur les bij (doorgaans 50 euro) dan weet je zeker dat je goed van start gaat.

Natuurlijk kan je langlaufen ook met meerdere tegelijk doen.

dachstein wandelpad op een zonnige dag

Winterwandelpad op de Dachstein gletsjer

Winterwandelen als wintersport

Als laatste, maar zeker niet als minste is het winterwandelen. Lange of korte wandelingen op de plat gewalste wandelpaden. Met de hond, met de kinderwagen, met kinderen die net kunnen lopen, met de slee. Met opa of oma, met je zwangere vriendin. Winterwandelen in Oostenrijk kan altijd en wordt hier veel gedaan. Je krijgt er ontzettend veel energie van (zeker op zonnige dagen), het ruikt zo lekker om je heen en iedereen kan het!

Geen training, geen speciaal materiaal, geen risico’s. En je kan letterlijk de mooiste plekken uitkiezen. Mijn favoriete winterwandeling is op de Dachstein gletsjer. Maar vanaf ieder hotel in de Alpen kan je direct aan een winterwandelingen beginnen. Als is het maar een rondje naar de Oostenrijkse bakker 😉

 

 

Winter » Wintersport zonder skiën, 5 leuke activiteiten naast de piste

verder lezen op bergfamilie.nl

7 opmerkingen

Inge | Monsieur Mango 7 maart 2019 - 09:33

Ik ben nog nooit op wintersport geweest, maar ik kan mij voorstellen dat het op den duur een beetje kan vervelen als je alleen maar hetzelfde doet. Dat langlaufen lijkt mij eigenlijk wel wat, dat klinkt leuk! 🙂

Antwoord
Laura 7 maart 2019 - 09:40

Handig artikel! Ik ben niet het type om op skies te staan, maar zou het wel erg leuk vinden om een keer op ‘wintersport’ te gaan! Heerlijk in de sneeuw met een lekker zonnetje. Klinkt altijd zo leuk!

Antwoord
Marleen 7 maart 2019 - 09:48

Er is zoveel leuks te doen! Met rodelen op stip nr 1!

Antwoord
wandelverhaal 7 maart 2019 - 19:00

Vorig jaar voor het eerst op wintersport naar Zwitserland. Niet om te skiën maar om er heerlijk te wandelen en sneeuwschoenhiken. Een unieke ervaring en o zo leuk. En weet je wat ook tof is ? Snowtubing echt top.

Antwoord
bergfamilie 7 maart 2019 - 20:42

Snowtubing vind ik dan weer eng… omdat je helemaal niet kan sturen en zo hard gaat! Dan zit ik liever op een rodel…

Antwoord
melanie hoogvliet 7 maart 2019 - 19:42

Ik zou zeker lekker gaan wandelen en daarna lekker in de spa relaxen . Dat klinkt me als muziek in de oren.

Antwoord
Janet 8 maart 2019 - 22:29

Ik ben nog nooit op wintersport geweest. Ik heb wel een keertje geskied en dat was geen succes, dus wellicht zijn deze activiteiten geschikter voor me. 😉

Antwoord

Laat een opmerking achter..