Hiking: wat is hiken? En wat is het verschil met wandelen

Hiking is dé trend van dit moment. Mede door de lockdown is de populariteit van hiken enorm toegenomen. Maar wat is hiken nou eigenlijk? Is het gewoon een fancy term voor het ‘ouderwetse’ wandelen? Of komt er meer bij kijken? Wij zagen zo veel informatie en aabod over hiking en hikes voorbij komen dat we op onderzoek uit gingen. Inmiddels weten we precies wat hiking inhoudt. En wat het verschil tussen hiken en wandelen is. In dit artikel leggen we het kort en bondig uit.

Wat is hiken vs wandelen

Wat is hiken?

Wat is de betekenis van hiken?

Hiken komt niet voor in het Nederlandse woordenboek. Niet zo gek, het is namelijk een Engels woord dat vernederlandst is. Hiken komt van het Engelse woord ‘hike’, wat volgende het Engelse woordenboek het volgende betekent :

Hiking

to walk or march a great distance, especially through rural areas, for pleasure, exercise, military training, or the like.

(alleen de relevantie definitie is getoond)

Letterlijk vertaald is hiken: een lange wandeling maken door de natuur voor ontspanning, trainingsdoeleinden, militaire training of gewoon voor het plezier.

je bent nooit te oud om te trainen voor bergwandelen

Hiken vs wandelen: wat is het verschil?

Hiken vs. wandelen

Omdat na het lezen van deze definitie het verschil tussen hiken en wandelen nog steeds niet erg duidelijk was, gingen we verder op onderzoek uit. We zochten naar het verschil tussen hiking en walking en stuitten op deze duidelijke definitie:

Walking is typically a casual activity done in a more urban environment or on a road/sidewalks.

 

Hiking, is better defined by taking to the trails and being out to immerse yourself more deeply in nature. There is also some elevation change that usually comes with hiking. Like reaching a summit or traveling along a ridge line.

Dit maakt het verschil een stuk duidelijker. “Walking”doe je in een stedelijke omgeving op wegen en verharde paden. “Hiken” daarentegen vindt plaats in de ongerepte natuur, het bos en de bergen. Wanneer je gaat hiken wandel je over trails, ongebaande paden. En eigenlijk horen er ook ‘hoogtemeters’ bij hiking.

Het verschil tussen hiken en walking is dus vooral waar je het doet en hoe lang je het doet.

Hiken en walking vertaald naar het Nederlands

Zoals de Duitsers en Oostenrijkers het hebben over wandern, spazieren en gehen. Zo spreken de Engelsen over hiking, walking en strolling. In het Nederlands kennen we deze woorden niet. Het Nederlandse landschap is weinig bergachtig en wij kennen dus het woord ‘wandelen’. De laatste tijd is ‘ommetje maken’ weer lekker in opkomst, maar een echt onderscheid tussen wandelen en hiken (zoals bij spazieren en wandelen bij de Oostenrijkse wandelwoorden) kennen wij in de Nederlandse niet.

Niet zo gek dus, dat hiken vanuit het Engels is overgenomen om de iets avontuurlijkere wandelingen te onderscheiden van het wandelingetje door de buurt 😉

Waarom is hiking in ene zo populair?

Hiken is in korte tijd een populaire tijdsbesteding geworden. Een van de belangrijkste redenen van de groeiende populariteit van hiking, is dat mensen steeds vaker op zoek zijn naar manieren om te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Hiken in de natuur is een ideale manier om het hoofd even helemaal leeg te maken. En wandelen is natuurlijk ook een goede manier om af te vallen en conditie op te bouwen. Hiking kan je echt overal doen en daarom is het zo leuk.

Hiken is in korte tijd erg populair geworden

Hiken is in korte tijd erg populair geworden

Kan je hiken in Nederland?

In Nederland zijn miljoenen wandelaars. Tijdens de afgelopen en de huidige lockdown zijn er naar schatting nog eens een miljoen mensen bij gekomen die regelmatig de wandelschoenen aantrekken. Maar kan je eigen wel hiken in Nederland? Volgens de definitie moet je bij hiking stijgen bijvoorbeeld naar een bergtop.

En hoewel Nederland voor het overgrote deel vlak is, zijn er ook een aantal plekken waar je kunt hiken. Er is zelfs een wandelgids met bergwandelingen in Nederland.

Een aantal voorbeelden van plekken waar hikes kunt maken in Nederland zijn:

  • Het drielandenpunt in Vaals
  • De Hoge Veluwe
  • Rhenen
  • De Sallandse Heuvelrug

Kijk voor meer inspiratie in deze leuke wandelgids.

wandelschoenen vervangen? zo verleng je de levensduur van wandelschoenen.

Hiken in Nederland: wandelschoenen aan en gaan!

Wat heb je nodig om om te gaan hiken?

Wil je voor het eerst gaan hiken? En vraag jij je af wat je allemaal nodig hebt? Hieronder hebben de de belangrijkste zaken die je nodig hebt op een rij gezet:

Wil je meer weten? Bekijk dan onze handig checklist voor wandelaars.

Doe jij aan hiking of aan wandelen?

We hopen dat je door dit artikel duidelijk is geworden wat hiking precies inhoudt. We zijn heel benieuwd hoe onze lezers zichzelf inschatten? Ben jij iemand die hikes maakt? Of ben jij meer een wandelaar? Laat je het ons weten via het opmerkingenveld hieronder?

 

Bergwandelen » Hiking: wat is hiken? En wat is het verschil met wandelen

verder lezen op bergfamilie.nl

1 opmerking

Willem Laros 29 juli 2021 - 16:37

Hiken of wandelen: ik kies voor het Nederlands. Bergwandelen doen we in Oostenrijk, wandelen in Nederland. We hebben een wandelsportvereniging. Wandel-meerdaagsen. Schei toch uit met dat onnodige Engels.

Antwoord

Laat een opmerking achter..