Wat is hiking? En hoe begin je met hiken – Dit is de ultieme gids voor hikers

Hiken is dé trend van dit moment. De afgelopen jaren is de populariteit van hiking enorm toegenomen. Maar wat is hiken nou eigenlijk? Is het gewoon een fancy term voor het ‘ouderwetse’ wandelen? Of komt er meer bij kijken dan een ommetje maken? Wil jij ook graag weten wat hiking inhoudt? Of wil je gaan beginnen met hiken, maar weet je niet zo goed hoe? Wij zijn ervaren hikers en in dit artikel vertellen we je precies wat het is en geven je tips hoe je het beste kunt beginnen met hiken.

Hiken in Kleinarl
Hiken is in korte tijd enorm populair geworden.

Wat is de betekenis van hiken?

Hiken komt (nog) niet voor in het Nederlandse woordenboek. Niet zo gek, het is namelijk een Engels woord dat vernederlandst is. Hiken komt van het Engelse woord ‘hiking’, wat volgende het Engelse woordenboek het volgende betekent:

Hiking

to walk or march a great distance, especially through rural areas, for pleasure, exercise, military training, or the like.

(alleen de relevantie definitie is getoond)

Letterlijk vertaald is hiken: een lange wandeling maken door de natuur voor ontspanning, trainingsdoeleinden, militaire training of gewoon voor het plezier.

Hiken is in korte tijd erg populair geworden
Hiken is in korte tijd erg populair geworden

Hiken vs. wandelen – wat is het verschil?

Omdat na het lezen van de definitie het verschil tussen hiken en wandelen nog steeds niet erg duidelijk was, gingen we verder op onderzoek uit. We zochten naar het verschil tussen hiking en walking en stuitten op deze duidelijke definitie:

Walking is typically a casual activity done in a more urban environment or on a road/sidewalks.


Hiking, is better defined by taking to the trails and being out to immerse yourself more deeply in nature. There is also some elevation change that usually comes with hiking. Like reaching a summit or traveling along a ridge line.

Dit maakt het verschil een stuk duidelijker. “Walking” doe je in een stedelijke omgeving op wegen en verharde paden. “Hiken” daarentegen vindt plaats in de ongerepte natuur, het bos en de bergen. Wanneer je gaat hiken wandel je over trails, ongebaande paden. En eigenlijk horen er ook ‘hoogtemeters’ bij hiking.

Het verschil tussen hiken en walking is dus vooral waar je het doet en hoe lang je het doet.

Hiken en walking vertaald naar het Nederlands

Zoals de Duitsers en Oostenrijkers het hebben over wandern, spazieren en gehen. Zo spreken de Engelsen over hiking, walking en strolling. In het Nederlands kennen we deze woorden niet. Het Nederlandse landschap is weinig bergachtig en wij kennen dus het woord ‘wandelen’. De laatste tijd is ‘ommetje maken’ weer lekker in opkomst, maar een echt onderscheid tussen wandelen en hiken (zoals bij spazieren en wandelen bij de Oostenrijkse wandelwoorden) kennen wij in de Nederlandse niet.

Niet zo gek dus, dat hiken vanuit het Engels is overgenomen om de iets avontuurlijkere wandelingen te onderscheiden van het wandelingetje door de buurt 😉

Waarom is hiking in ene zo populair geworden?

Hiken is in korte tijd een populaire tijdsbesteding geworden. Een van de belangrijkste redenen van de groeiende populariteit van hiking, is dat mensen steeds vaker op zoek zijn naar manieren om te ontsnappen aan de dagelijkse hectiek. Hiken in de natuur is een ideale manier om het hoofd even helemaal leeg te maken. En wandelen is natuurlijk ook een goede manier om af te vallen en conditie op te bouwen. Hiken kan je echt overal doen en daarom is het zo leuk.

Kan je hiken in Nederland?

In Nederland zijn maar liefst zes miljoen wandelaars te vinden. De afgelopen jaren zijn er naar schatting nog eens een miljoen, voornamelijk jonge, mensen bij gekomen die regelmatig de wandelschoenen aantrekken. Maar kan je eigen wel hiken in Nederland? Volgens de definitie moet je bij hiking stijgen. Bijvoorbeeld naar een bergtop. Hoe zit dat dan?

Hoewel Nederland voor het overgrote deel vlak is, zijn er ook een aantal plekken waar je mooie hikes kunt maken. Er is zelfs een wandelgids met bergwandelingen in Nederland.

Een aantal voorbeelden van plekken waar je mooie hikes kunt maken in Nederland zijn:

 • Zuid Limburg.
 • Het drielandenpunt in Vaals
 • De Hoge Veluwe
 • Rhenen
 • De Sallandse Heuvelrug

Kijk voor meer inspiratie voor leuke hikes in Nederland in deze leuke wandelgids.

Hiken vs. wandelen - wat is het verschil
Ook in Nederland kan je mooie hikes maken.

Checklist: wat heb je nodig om te beginnen met hiken?

Wil jij gaan beginnen met hiken? En vraag jij je af wat je allemaal nodig hebt? Hieronder hebben de de belangrijkste zaken die je nodig hebt op een rij gezet.

Lowa wandelschoenen en leki wandelstokken

Goede wandelschoenen zijn onmisbaar

Wil je zeker weten dat je de juiste schoenen koopt? Bekijk ons handige overzicht van de beste wandelschoenen van dit moment.

Op warme dagen kan je trouwens ook kiezen voor goede wandelsandalen.

Wandelen in het bos met wandelstokken en een wandelshirt en de beste wandelsokken

Wandelsokken maken een enorm verschil

Goede wandelsokken maken een enorm verschil op de trail. En voorkomen blaren. In ons artikel over wandelsokken lees je waarom dat zo is.

comfortabele wandelkleding die weersbestendig is

comfortabele outdoorkleding

Een fijne wandelrugzak met deze Must haves:

Welk materiaal drinkfles kies jij?

Duurzaam: Een waterfles of drinkfles

Voldoende drinken is noodzakelijk. Ga daarom niet op pas zonder voldoende drinken. Zelf nemen we altijd een hervulbare drinkfles mee.

Bekijk ook onze volledige checklist voor hiken en wandelen.

Handig, maar niet noodzakelijk voor hiken

En dan zijn er nog een aantal zaken die erg handig zijn tijdens een hike, maar niet echt noodzakelijk:


Tips om te beginnen met hiken

Hiken kan je overal waar natuur is. In het bos, door de weilanden in de nationale parken of zoals wij in de heuvels en de bergen. Wil jij je eerste ervaring met hiking op gaan doen? Dan zijn de volgende tips echt handig!

Start dichtbij huis net een eenvoudige trail

Er zijn ontelbaar veel mooie trails te vinden. Sommige duren weken, of zelfs maanden om ze af te leggen. Dit soort trails zijn prachtige dromen en een goede motivatie om te gaan hiken. Ik raad je echter aan om te beginnen met een makkelijke trail dichtbij huis. Zoek een mooie wandelroute dichtbij huis en bouw vanaf daar je conditie op. Begin met een route van tussen de 5-10 kilometer en bouw dan langzaam op naar zo’n 25 kilometer.

Neem de eerste keren niet te veel mee.

Stop de eerste keren niet te veel in je rugzak. Zelf kijken we altijd naar de weersvoorspellingen, maar uiteindelijk zijn het toch vaak dezelfde dingen die we meenemen. Daarbij geldt dat we alles meenemen wat noodzakelijk is, maar wel zo dat we niet te veel meenemen. Het moet namelijk wel comfortabel zijn om te dragen. Een extra jas, eten en drinken en een goede EHBO kit mag je zeker niet vergeten.

Zorg voor voldoende eten en drinken

Eten, maar vooral drinken is tijdens het hiken van levensbelang. Zorg er daarom altijd voor dat je genoeg eten en drinken mee neemt. Wij nemen altijd onze navulbare drinkfles (deze van Stanley) mee. Hierin blijft het water lang koud en omdat je het steeds kunt bijvullen en geen afval maakt is het ook nog eens erg duurzaam.

RevolutionRace Trail outfit
Bouw rustig je conditie op.

Wat zijn de mooiste plekken om te hiken?

Hiken kan je overal waar natuur is. In het bos, door de weilanden in de nationale parken of zoals wij in de heuvels en de bergen. Is hiking voor jou dé vakantie activiteit? Voor iedereen die op zoek is naar een verrassende bestemming voor een wandelvakantie, hebben we in dit artikel onze 10 favoriete bestemmingen geselecteerd. Of je nou houdt van lange, korte, uitdagende of eenvoudige hikes er zit altijd wel een mooie bestemming voor jou tussen. Voor de volledigheid staan hieronder ook nog de mooiste plekken en trails in een aantal populaire vakantielanden:


Hiken in Oostenrijk

Een wandelvakantie in Oostenrijk is perfect om te gaan hiken. Overal zijn mooie trails uitgezet. Of je nou kiest voor een lange, korte, uitdagende of eenvoudige trail er zit altijd wel een mooie bestemming voor jou tussen.

Omdat we zelf in Oostenrijk wonen, hebben we hier de meeste ervaring. Hieronder staan een paar inspirerende artikelen

Wandelen in Oostenrijk. Hiken
Hiken op een Wandelroute Saalbach

Hiken in Duitsland

Wandelen in Duitsland is als hiken in het paradijs. Bij onze Oosterburen heb je keuze uit meer dan 200.000 km aan trails en routes. Zelf hebben we fijne ervaringen met hikes rondom Pforzheim en Füssen.

Ook in de winter kan je in Duitsland prachtig winterwandelen.

Hiken in Duitsland

Hiken in België

Wil jij hiken in België of misschien zelfs wel een wandelvakantie in België boeken? Dan hebben wij een paar uitstekende tips voor je:

Hiken op National Park Trail Hoge Kempen in België

Meer hiking bestemmingen?

Lees voor meer inspiratie vooral ook onderstaande artikelen:


Verder lezen over hiken?

Wij gaan regelmatig hiken en hebben ook tal van leuke, inspirerende artikelen over dit onderwerp geschreven. Hieronder staan onze laatste bijdragen over hiken.

 • Zo mooi is de Tiefenbachklamm, een van de mooiste kloven van Oostenrijk

  Zo mooi is de Tiefenbachklamm, een van de mooiste kloven van Oostenrijk

  Een vakantie in Oostenrijk is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan een ‘klamm‘. Klamm is het Oostenrijkse woord voor kloof en je vind ze door het hele land. Toen…

  Verder lezen…

 • Teensokken van Injinji: daar wil je mee op pad

  Teensokken van Injinji: daar wil je mee op pad

  Sokken. Het is misschien het kleinste onderdeel van je uitrusting wanneer je eropuit gaat, maar het ze hebben het grootste effect op je comfort, welzijn en uithoudingsvermogen. Hoe? Sokken expert…

  Verder lezen…

 • Goede wandelschoenen kopen? Dit zijn de beste wandelschoenen uit de test

  Goede wandelschoenen kopen? Dit zijn de beste wandelschoenen uit de test

  Op zoek naar de beste wandelschoenen? Om je op weg te helpen in het enorme aanbod, hebben we de 5 beste wandelschoenen voor dames, heren en kinderen geselecteerd. Of je nu…

  Verder lezen…

 • Review Fjällräven Skule 28: rugzak voor hiken en dagelijks gebruik

  Review Fjällräven Skule 28: rugzak voor hiken en dagelijks gebruik

  Een goede rugzak is onmisbaar als je een lange hike gaat maken. Fjällräven Skule 28 is een van de fijnste wandelrugzakken die ik de afgelopen tijd getest heb. Deze rugzak…

  Verder lezen…

 • 4 toffe wandelingen in Alta Badia voor alle leeftijden

  4 toffe wandelingen in Alta Badia voor alle leeftijden

  Deze zomer gingen wij wandelen in Alta Badia. Daar maakten we een aantal heerlijk hikes. Wil jij weten of Alta Badia een een goede bestemming is voor een wandelvakantie in…

  Verder lezen…

 • Zo mooi is de fantastische hike naar de Leutkircher Hütte in Sankt Anton

  Zo mooi is de fantastische hike naar de Leutkircher Hütte in Sankt Anton

  De hike van de naar de Leutkircher Hütte is letterlijk hét hoogtepunt van onze korte zomervakantie in Sankt Anton am Arlberg. Stefan, onze wandelgids neemt ons echt mee de bergen…

  Verder lezen…

Samenvatting, overzicht en tips

In dit artikel hebben we zo veel mogelijk informatie over hiken verzameld. De belangrijkste punten hebben we hieronder nog kort en bondig samen gevat.

Wat heb je nodig als je gaat hiken?

Wil je voor het eerst een hike gaan maken? En vraag jij je af wat je allemaal nodig hebt? Hier hebben de de belangrijkste zaken die je nodig hebt op een rij gezet. Of bekijk onze handige overzicht met alles wat je nodig hebt.

Hoe kan je het beste beginnen met hiken?

Hiken kan je overal waar natuur is. In het bos, door de weilanden in de nationale parken of zoals wij in de heuvels en de bergen. Wil jij beginnen met hiken? Dan zijn deze tips echt handig!

Wat zijn mooie plekken om te hiken in Nederland?

En hoewel Nederland voor het overgrote deel vlak is, zijn er ook een aantal plekken waar je hikes kunt maken. Er is zelfs een handige gids met trails.

Een aantal voorbeelden van plekken waar hikes kunt maken in Nederland zijn:
– Zuid – Limburg
– Het drielandenpunt in Vaals
– De Hoge Veluwe
– Rhenen
– De Sallandse Heuvelrug

Wat zijn de mooiste bestemmingen om te hiken?

Voor iedereen die op zoek is naar een toffe bestemming om te hiken, hebben we hier onze favoriete bestemmingen voor een geselecteerd. Of je nou houdt van lange, korte, uitdagende of eenvoudige hikes er zit altijd wel een mooie bestemming voor jou tussen.

Bergfamilie » Wat is hiking? En hoe begin je met hiken – Dit is de ultieme gids voor hikers

verder lezen op bergfamilie.nl

1 opmerking

Marco 20 oktober 2021 - 17:30

Wandelen is interessant doenerij voor Nederlanders die een wandeling maken. ?

Opmerkingen zijn niet toegestaan bij deze post