Venet Gipfelhütte in Tirol: slapen in een berghut op 2.212 m hoogte

Wil je graag met kinderen in een berghut overnachten? Maar zie je op tegen de basic voorzieningen? Of tegen de lange klim en wandeltocht die er aan vooraf gaat? Dan biedt de Venet Gipfelhütte uitkomst!

Deze berghut is goed bereikbaar (met de lift) en biedt familiekamers met eigen badkamer. En het eten in de hut is alles behalve basic. Wij bezochten deze moderne berghut op 2.212 meter hoogte in Tirol West. Lees hier onze ervaring en tips.

berghut met kinderen

De Venet Gipfelhütte.

Venet, bergtop in Zams

Zams is een bescheiden dorp in Tirol West. We weten weinig van dit dorp, want wanneer je in de berghut verblijft, heb je hier verder weinig te zoeken. Venet dus. De bergtop bij het dorp. Venet ligt op 2.212 meter hoogte. En precies daar, ligt ook de Venet Gipfelhütte. Op eenzame hoogte. Toch is de berghut makkelijk te bereiken. Vanuit Zams vertrekt ieder half uur een gondel naar de berghut. De gondel stopt letterlijk voor de deur. Je kan dus zelfs een koffer meenemen met alle spullen voor extra comfort. En dat is natuurlijk een wel heel unieke berghut ervaring. Een rit met de gondel is op de dag van aankomst en op de dag van vertrek gratis inbegrepen bij je verblijf in de berghut.

venetbahn brengt je naar de berghut

De Venetbahn brengt je tot aan de deur van de Venet Gipfelhütte.

Luxe familiekamers

Wij verbleven in de Venet Gipfelhütte in één van de familiekamers. Ondanks dat deze berghut al vanaf 2013 hier staat, oogt alles gloednieuw. De familiekamers in de hut zijn allemaal hetzelfde ingericht. Een tweepersoonsbed en daarboven twee hoogslapers. Verder zijn er een bank, tv en eigen badkamer in de kamer. En dat is luxe voor een berghut… De berghutten die we voorheen bezocht hebben, hadden doorgaans tienpersoons slaapzalen en een douche op de gang.

Iedere kamer in de Venet Gipfelhütte is voorzien van een groot raam. Met uiteraard een fantastisch uitzicht, maar dat spreekt voor zich in een berghut.

familiekamer in de venet gipfelhütte

Een van de familiekamers, met vier bedden.

Halfpension in het panoramarestaurant

Een verblijf in de berghut is op basis van halfpension in het nabij gelegen Panorama restaurant. Een restaurant wat zijn naam eer aandoet. Het uitzicht is waanzinnig. Je hoeft dus niet naar buiten voor deze uitzichten.

Wederom werden wij verrast door het aanbod van de berghut. Er is een grote keuze aan gerechten en dranken. Er worden zelfs cocktails geschonken.

ontbijt en diner in het panorama restaurant

Uitzicht vanuit het Panorama restaurant.

Zoveel te beleven

Je kan (met kinderen) vanuit het dal van Zams naar de Venet berghut lopen. De wandeltijd bedraagt dan iets meer dan 5 uur. Een behoorlijke dagbesteding dus. Maar je kan ook met de gondel naar de berghut toe.

Dan is er gelukkig nog genoeg te beleven op de top. Wij verbleven 3 dagen in de Venet Gipfelhütte. Het waren dagen bomvol avontuur en mooie momenten. De hoogtepunten op de Venet bergtop worden hieronder opgesomd.

De kruidenwandeling

Een wandelweg (rondweg) van ongeveer 2 uur waarbij je verschillende soorten kruiden tegenkomt. De kruiden zijn gegroepeerd op uitwerking. Zo is er een kruidentuin met kruiden voor ontgifting (van de gal en lever) en één voor gezonde luchtwegen. De kruidenwandeling ligt redelijk hoog, waardoor je onderweg fantastisch uitzicht heb over het omliggende bergmassief.

de kruidenwandeling

Tijdens de kruidenwandeling leer je veel over de toepassing van kruiden.

Venet Gifpelkreuz en kreuzjoch

Voor de minder ervaren bergwandelaar een kleine toelichting: De top van een berg wordt voorzien van een kruis (kreuz). Gipfelkreuz betekend zoveel als bergtop-kruis. De wandeling naar de top (kruis) van Venet is vanaf de berghut nog 1,5 uur. Deze wandeling is waanzinnig mooi, maar best pittig voor kinderen. Neem dus iets te eten en drinken mee en houdt bij het kruis een pauze.

Vanaf het Venet Gipfelkreuz kan je terug naar de berghut of door naar Kreuzjoch, de volgende bergtop. De wandeling is absoluut de moeite waard!

bergtop

Gipfelkreuz van Venet.

Venet Bob

De Venet bob is een rodelbaan. De rodelbaan is gloednieuw (geopend op 15 augustus 2019). Hij gaat niet zo hard en is niet zo lang. Maar hij biedt wel een mooi uitzicht en een korte adrenalinestoot. Kinderen onder de 10 jaar mogen gratis in de Venet Bob rodelbaan (bij de ouders voorin). Een ritje voor volwassenen kost 5 euro. Voor de kosten hoef je het niet te laten.

Tobi karts

Ben je wel eens wezen go-karten? Zo nee, dan is dit het moment om het te doen. Een afdaling van 2.212 meter met een skelter tot aan het middelstation. Dit is een spectaculaire en leuke ervaring! Kinderen onder de 10 gaan bij de ouders op de kart, oudere kinderen mogen zelf rijden. Al bestaat een afdaling met de Tobi kart voornamelijk uit remmen. Gelukkig krijg je een goede fietshelm op, want het gaat hard. Maar het is een geweldige ervaring. Een skilift brengt je weer omhoog. En tegen de tijd dat je boven bent, heb je genoeg moed verzamelt voor de volgende ronde.

Een rondje met de Tobi karts kost 9 euro per persoon, dat is inclusief de lift en kinderen zijn gratis.

Kind in go kart

Go-kart met de Tobi karts.

Tobi´s wandelbelevenis

Tobi´s wandelbelevenis is een kindvriendelijke wandeling langs een aantal speeltuinen. De wandeling start vanuit de Venet Gipfelhütte en heeft een wandeltijd van 1,5 uur. Wij deden er 3 uur over omdat je onderweg langs verschillende speeltuinen komt, waar natuurlijk uitgebreid gespeeld moet worden. De wandeling eindigt bij een berghut (met speeltuin) naast het middelstation.

Vanaf hier kan je weer met de lift omhoog, maar je kan natuurlijk ook weer omhoog wandelen (wat wij hebben gedaan). Door omhoog te wandelen voorkom je spierpijn door het eenzijdige afdalen..

kinderwandeling berghut

Een van de speeltuinen op de wandelroute.

Mis zonsopkomst en zonsondergang niet

Het mooiste aan het slapen in een berghut is dat je direct ter plaatsen bent voor een eerste klas zonsondergang en zonsopkomst. Wij hadden niet eens helder weer, maar toch blijft dit een geweldige ervaring. En het mooie is, in de bergen hoef je niet tot 11 uur te wachten op een zonsondergang. Tussen 8 uur en 9 uur gaat de zon al onder. En bij helder weer, heb je vervolgens een fantastische, heldere sterrenhemel tot je beschikking.

zonsondergang bij de venet gipfelhütte

Zonsondergang vanaf een bergtop

Venet Gipfelhütte, geen gewone berghut

Het mag duidelijk zijn, Venet Gipfelhütte is geen gewone berghut. Maar een goede ervaring voor wie met kinderen een berghut wil bezoeken. Je geniet enige luxe en comfort en er zijn vanuit de deur een aantal leuke dingen te beleven. Dit is wel een hele bijzondere manier van vakantie in Oostenrijk! Wil je zelf ook eens de Venet Gipfelhütte bezoeken? Boeken kan hier vanaf 70 euro per nacht.

vakantie Oostenrijk » Tirol » Venet Gipfelhütte in Tirol: slapen in een berghut op 2.212 m hoogte

verder lezen op bergfamilie.nl

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.