Experts voorspellen droge zomer vol hittegolven en onweer

Het is eindelijk zomer in Oostenrijk. De maand mei eindigde zoals het begon: koud en nat. Het was zelfs de koudste maand mei in bijna 30 jaar. Gelukkig lijkt de zomer tegelijk met de maand juni begonnen. De afgelopen dagen scheen de zon voluit en was het zo’n 25-30 graden.

Experts van het ZAMG, het Oostenrijkse meteorologische instituut, voorspellen een warme zomer. Volgens deze wetenschappers wordt het in juli bovengemiddeld warm en droog. De Amerikaanse weer-website ‘Accuweather’ voorspelt zelfs een extreme zomer vol met hittegolven en hevig onweer.

Warme zomerwandeling

Wordt het een mooie zomer?

Temperaturen boven de 40 graden verwacht

Met name in Spanje en Portugal wordt deze zomer extreem warm weer voorspelt. Maar ook in Oostenrijk, Duitsland en Nederland wordt het warm en kunnen temperaturen van boven de 40 graden voorkomen. Vooral voor Oostenrijk is dat bijzonder. Slechts één keer eerder reikte het kwik daar toto boven de 40 graden. Op 8 augustus 2014 werd er in Bad Deutsch-Altenburg (Neder-Oostenrijk) 40,5 graden gemeten.

Er worden temperaturen boven de 40 graden verwacht.

Er worden temperaturen boven de 40 graden verwacht.

Extreem weer

Behalve voor het warme weer waarschuwen de experts ook voor de gevolgen van langdurige warm en droog weer. Zo is er verhoogde kans op bosbranden en is er een grotere kans op extreme regen- en onweersbuien. Die hevige regen kan dan zorgen voor wateroverlast, rivieren die buiten hun oevers treden en modderlawines.

Door de warme zomer is er een verhoogde kans op bosbranden.

Door de warme zomer is er een verhoogde kans op bosbranden.

Afkoelen in een van de vele bergmeren

De eerste voorbodes van het warme weer dienden zich afgelopen dagen al aan. Afgelopen maandag en dinsdag werd het in Oostenrijk al 30 graden. Ongewoon warm voor de tijd van het jaar. Gelukkig zijn er in Oostenrijk meer dan genoeg bergmeren waar je terecht kunt voor verkoeling. Omdat de meren gevuld zijn met vers gesmolten sneeuw is de watertemperatuur nog wel erg laag. Zo was de temperatuur van het water in de ‘Wolfgangsee’ op de grens van SalzburgerLand en Opper-Oostenrijk vanmorgen slechts 15,4. Behoorlijk koud. Het water van meren die meer in de zon liggen is gelukkig hoger. Het water in de ‘Wallersee, vlakbij de stad Salzburg, was vanmorgen al 21 graden.

Eben im Pongau Badesee

Ook het water in het zwemmeer in Eben im Pongau is nog erg koud.

Last de warmte? Ga op vakantie naar de bergen!

Hou jij niet zo van warm weer? Kies dan voor een zomervakantie in de bergen. Inspiratie voor een leuke zomervakantie in de bergen vind je via onderstaande artikelen:

Wat denk jij? Wordt het een hete zomer?

Of alle voorspellingen over de zomer 2021 uitkomen, dat blijft nog even spannend. Wat denk jij? Wordt het een extreem hete zomer? Of juist niet? Wij zijn heel erg benieuwd naar jouw mening. Laat je het ons weten via het opmerkingenveld onder het artikel?

verder lezen op bergfamilie.nl

5 opmerkingen

Mandy 7 juni 2019 - 10:07

Nee!! Als we echt zo’n warme zomer krijgen, wordt ik gek! Bah. Ik hou echt niet van warmte 🙁 onweer is dan wel weer helemaal mijn ding

Antwoord
Janet 7 juni 2019 - 23:01

Geef mij maar zo’n warme en droge zomer hoor, liever dat dan bewolking en kou. Ik teken ervoor (helemaal nu we binnenkort een airco laten plaatsen op de slaapkamer).

Antwoord
Chris Vrolijk 8 juni 2019 - 11:52

In Nederland is de temperatuur nog nooit boven de 40 graden uitgekomen. Hoogste was 38,6 in Warnsveld in 1944.

Antwoord
Linne 9 juni 2019 - 17:00

Ik ben benieuwd! Zelf vind ik het warme weer wel lekker 🙂

Antwoord
Laura 11 juni 2019 - 11:50

Ja, ik had dit ook al eens ergers gehoord (ik denk ik een panelgesprek over de aanhoudende lage grondwater-niveaus) en maak me er ook wel een beetje zorgen over.. Ergens bang dat het een vicieuze cirkel wordt. Zon en zomer is altijd wel leuk, maar die extremen ..

Antwoord

Laat een opmerking achter..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.